Страшният взрив в ливанската столица Бейрут отне живота на над 100 души, пострадали са над 4 000 души, а освен това стотици хора остават безследно изчезнали.  Броят на загиналите ще нараства според медиите – изпод развалините всеки час изваждат още и още трупове и ранени.

Болниците в ливанската столица са препълнени. Много медицински заведения за сериозно повредени от взрива. Ливанският здравен министър Хамад Хасан нарече случилото се истинска катастрофа.  „Изправени сме пред истинска катастрофа и ни е нужно време, за да оценим степента на щетите“, каза Хасан.

Междувременно от посолството на САЩ в Бейрут призоваха тези, които се намират в зоната на експлозията, да останат в закрити помещения и да носят маски – имаше съобщения за изхвърлени токсични газове при инцидента, пише Газета.ru.

Взривната вълна е причинила повреди на сгради в целия град, включително и официални резиденции на ливанското ръководство.

За силата на експлозията говори и фактът, че фасадата на търговски център, намиращ се на 2 км от епицентъра, е напълно разрушена.

Още по темата

Премиерът на Ливан Хасан Диаб заяви, че най-вероятно са се взривили 2750 това амониева селитра или амониев нитрат – взривоопасно вещество, което се използва за производство на торове и на бомби.

Огромните запаси от амониева селитра са се съхранявали на бейрутското пристанище от 2014 г., без да се спазват мерките за контрол и безопасност.

Ливанският премиер заяви, че е неприемливо подобно съхраняване на опасни вещества и разпореди в рамките на 5 дни да бъде проведено разследване за причините за експлозията.

Стотици хора са минавали всеки ден покрай „бурето с барут“, разхождайки се из нощен Бейрут и посещавайки магазините около пристанището.

Пристанищната инфраструктура е напълно унищожена – преди експлозията портът можеше да приема годишно 3 000 плавателни съда, там имаше 16 кея и товаро-разтоварни площадки, както и и военноморска база на ливанските ВМС.

Службата за национална сигурност на Ливан е започнала разследване заради намиращата се в пристанището на Бейрут амониева селитра още преди половин година, съобщи ливанската телевизия OTV, като се позова на свои източници. Взривоопасното вещество се е намирало на борда на кораб, плаващ под флага на африканска държава – плавателният съд бил изоставен на пристанището от стопаните му заради голям дълг.

Губернаторът на Бейрут Маруан Абуд сравни експлозията с американския ядрен удар срещу японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 г. По думите е пострадал половината град.

Бейрутски медии сравняват взрива с употребата на тактическо ядрено оръжие.

Йорданската сеизмологична обсерватория съобщи, че взривът на пристанището в Бейрут е бил равен по сила на земетресение с магнитуд 4,5.

Взривът на пристанището в Бейрут предизвика международни реакции. Израел отхвърли предположенията, че негови военни самолети са нанесли удар по плавателен съд. Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се е срещнал с генерали, които смятат взрива за атака.

Редица световни лидери изпратиха съболезнования за трагедията в Ливан. Това направи и премиерът Бойко Борисов, който заяви: „Шокирани сме от мащабите на пораженията и множеството жертви и ранени вследствие на този трагичен инцидент. Изразяваме своята солидарност с народа на Ливан и готовността ни да окажем съдействие за преодоляване на последиците от трагедията“.

Общ преглед

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase