Снимка: БГНЕС
fallback

Иран се е съгласил да изплати обезщетение за катастрофата на пътническия самолет на Украинските международни авиолинии, заяви Абас Мусави, говорител на външното министерство на страната, цитиран от РИА Новости.

Oще по темата

"Иран се съгласи да изплати обезщетение за самолета, но изпълнението на този въпрос ще отнеме време и има различни аспекти от техническа и правна гледна точка", заяви Мусави пред иранската агенция IRNA.

Провеждат се преговори между Техеран и Киев, Иран е отговорен за случилото се, добави говорителят на външното министерство. Мусави припомни също, че "много от пътниците" са били граждани на Иран. Преговорите между Украйна и иранската делегация за обезщетение започнаха в Киев на 30 юли.

Катастрофата на украинския Боинг

Самолет Боинг 737-800 на Украинските международни авиолиниии, който излетя от летището в Техеран за Киев, се разби малко след излитането рано сутринта на 8 януари. Загинаха 176 души: граждани на Иран, Украйна, Канада, Великобритания, Германия, Швеция и Афганистан.

Иранските военни заявиха на 11 януари, че самолетът е бил свален случайно поради човешка грешка: самолетът е летял близо до военно съоръжение, той е е бил сбъркан с "вражеска" крилата ракета.

Иран отбеляза, че в този момент са очаквали нападение от САЩ и системите за противовъздушна отбрана на страната са били в пълна бойна готовност.

В доклад на Иранската организация за гражданска авиация се казва, че самолетът е бил свален от две ракети земя-въздух „Тор“-М1.

След като е бил ударен, самолетът бързо започва да губи надморска височина, намирайки се над жилищна зона, след което се сблъска с „препятствие“ в развлекателен парк и пада на земята и избухва в пламъци. Загиват всичките 176 пътници и екипаж. На земята за щастие не е пострадал никой.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

12A

преди 3 години

Не е лош радарът! Задрадарното устройство не бива!

3

Кико

преди 3 години

Да, да, да! От умрел писмо!

2

Анонимен

преди 3 години

До Анонименест., че са съветски, щетите не са толкова луди да дадат на маниаци ракети. Виж СеСеСеРето не подбира, ако се намерят орангутани с кеш в долари, ще им продадат всичко.

fallback