Снимка: YouTube
fallback

Вестник „Ню Йорк таймс“ публикува видео, на което, както се твърди, е заснето как две ракети улучват разбилия се край Техеран украински Боинг 737-800.

Съдейки по кадрите, се предполага, че първоначално срещу самолета е била изстреляна една ракета. След 30 секунди е изстреляна втора ракета. След удара самолетът се е намирал във въздуха още около минута, после се запалва и започва да пада.

Вестникът уточнява, че видеозаписът е качен в YouTube през нощта срещу 14 януари от потребител от Иран. Той е направен с камера, поставена на покрива на сграда недалеч от село Бидкане в предградие на Техеран.

Oще по темата

По-късно, позовавайки се на иранската агенция Фарс, агенция Ройтерс съобщи, че Корпусът на пазителите на ислямската революция е задържал автора на видеозаписа. Властите са обещали да проведат разследване и да запознаят обществото с резултатите от него. 

Трагедията се случи на 8 януари сутринта. Самолетът на „Международни авиолинии на Украйна“, който изпълняваше полет от Техеран за Киев, се разби скоро след излитането. Загинаха всички, намирали се на борда – 167 пътници и 9 души екипаж. Пасажерите бяха от Иран, Украйна, Канада, Германия, Швеция и Афганистан.

В събота, 11 януари иранските военни поеха отговорност за случилото се. Те заявиха, че са свалили самолета случайно, като виновен е човешкият фактор: самолетът летял близо до военен обект и бил объркан с „вражеска цел“.

При това от Иран посочиха, че са очаквали атаки от страна на САЩ, поради което системите за противовъздушна отбрана на страната са били приведени в пълна бойна готовност, припомня РИА Новости.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че очаква от Техеран пълно признаване на вината, официални извинения, наказание за виновните и изплащане на компенсации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 4 години

Иранската агенция Фарс - ей това кърти мифки

76

Анонимен

преди 4 години

Прошляците по-хубаво свалят самальоти от ***. Сал с една ракета...

75

Анонимен

преди 4 години

Много ми е интересно тази камера дето е снимала каква е. Защо е насочена точно натам, защо снима в точно този момент? Ако е охранителна какво охранява? Има някакви камиони там, но защо камерата не е насочена към двора, а към небето? Много странна история... Защо камерата записва непрекъснато? По принцип охранителните камери записват само ако има изменение в охранявания периметър... Много ми е съмнителна тази работа. И защо самолета е бил с изключени транспондери?

fallback