Снимка: Reuters, архив
fallback

Директорът на организацията Human rights watch за Израел и палестинските територии Омар Шакир бе експулсиран днес от Израел, предаде Франс прес.

Шакир е експулсиран по обвинение, че подкрепя кампания за бойкот на Израел.

Израелските власти забраниха достъпа до територията на Израел на чуждестранни граждани, обвинени, че подкрепят кампанията за бойкот, спиране на инвестициите в Израел и налагане на санкции срещу еврейската държава. Според израелското министерство на стратегическите въпроси Шакир, който е американски гражданин, е първият експулсиран във връзка с приетата преди две години мярка.

Властите отказаха да подновят визата на Шакир в края на миналата година. След серия от обжалвания, в началото на този месец израелският Върховен съд даде зелена светлина за неговото експулсиране.

Не си спомням за друга демокрация, която да е блокирала достъпа на представител на "Хюман райтс уоч", заяви директорът на организацията Кенет Рот.

Омар Шакир сравни експулсирането си от Израел с отношението, с което се е сблъскал, докато е бил в страни като Египет, Сирия и Бахрейн. Human rights watch увери, че той ще продължи работата си за организацията, но извън Израел.

Европейският съюз разкритикува решението на израелските власти за Шакир, а ООН предупреди през май, че в Израел правозащитниците имат все по-ограничено поле за действие, отбелязва Франс прес.

Съединените щати изразиха силното си противопоставяне срещу кампанията за бойкот на Израел и в същото време заявиха, че насърчават свободата на изразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

<Изтрий веднага&g

преди 4 години

Терористите хич не ги обичат тия с човешките права!

12

преди 4 години

Логично в Израел човешките права никога не са били на почит.Щото пречат да окупираш чужди държави да правиш геноциди да се обявяваш за висша раса, признаеш ли човешките права ти става някак неловко да ги правиш еи тия работи дето ги казах.А Израел това им е любимото.За туй я стига с тия лигавотии ми да се отатдем на як ционистки фашизъм с американска по.длога.Даже съм впечатлен, че чак сега е станало имам предвид.

11

Аве Цезар

преди 4 години

Израел ако вие е кумир,това автоматично означава ,че сте банда неграмотни бели ***.

fallback