Снимка: Pixabay

Френският министър на отбраната Флоранс Парли изрази днес в Бахрейн безпокойство от "постепенното дезангажиране на САЩ в Близкия изток" и липсата на американска реакция след нападенията неотдавна в Персийския залив, смятани за дело на Иран, предаде Франс прес.

Още по темата

От май насам напрежението в Залива растеше с атаките на петролни танкери, свалянето на американски дрон и ударите срещу важни петролни инсталации в Саудитска Арабия. Вината за тези актове беше хвърлена върху Иран, но Техеран отрече обвиненията. Вашингтон не предприе ответни наказателни атаки, а ден след унищожаването на американския дрон президентът Доналд Тръмп каза, че е отменил удари срещу Иран в последната минута, пише БТА.

Свидетели сме на постепенно и целенасочено дезангажиране на САЩ, заяви Парли на 15-то издание на годишната конференция по сигурността в бахрейнската столица Манама.
"След като нападението срещу кораби остана без отговор, беше свален дрон. След като и тогава не последваха ответни действия, бяха бомбардирани важни петролни инсталации.

Къде свършва това? Къде са стабилизиращите фактори?", запита министърката.
Близкият изток е свикнал с приливите и отливите в ангажираността на САЩ, но този път нещата изглежда са сериозни, допълни тя.

Тя все пак отбеляза, че американското оттегляне постепенно и отбеляза пристигането в Залива на американски самолетоносач.

Тази седмица самолетоносачът "Ейбрахам Линкълн" премина през Ормузкия проток, за да демонстрира, според Пентагона, ангажимента на САЩ по отношение на свободата на корабоплаването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase