Снимка: Reuters, архив
fallback

Британският премиер Борис Джонсън предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Лондон не може да подкрепи турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, като му предложи съдействие в мирните преговори, предаде БТА като цитира ТАСС.

Oще по темата

Това съобщи говорител на британския премиер след телефонен разговор на Джонсън и Ердоган.

Той каза, че Джонсън е изразил дълбока загриженост от продължаващата военна операция в Северна Сирия, която според него може още повече да влоши хуманитарната ситуация там и подкопае напредъка, постигнат в борбата с Ислямска държава.

Джонсън заявил, че Турция е важен партньор на Великобритания и съюзник в НАТО, и отбелязал ролята на Турция в борбата с Ислямска държава и щедростта й при подкрепата на бежанците от Сирия.

Той обаче подчертал, че Великобритания не може да подкрепи военната й операция, и призовал Ердоган да я прекрати и да пристъпи към диалог за примирие, който Великобритания и международните партньори са готови да подкрепят.

Турция започна на 9 октомври операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу сирийските кюрдски бойци от Силите за защита на народа, които според Анкара са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия. Операцията цели да се създаде буферна зона, която да служи като защитен пояс за турската граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 4 години

А къде е Британия да не би да е близко -до там трудно ще стигнат но може до Австрия Германия Франция да се озоват -е това е мисленето на ЕС -ние сме длъжни да ги задържим или иначе някакви санкции -какви по-големи санкции от това че ни извличат мозъците.Давайте бежанци към Германия нали ви й поканиха

31

Анонимен

преди 4 години

Ердоган е сам срещу целия свят.Финито.

30

Анонимен

преди 4 години

Ne 33 goljam ptostak si kakvo rasbira6 podaigasez na gerb platen 50 lv do koga schte ti stignat sa mente rakia prostazi kato tebe sasipaha bg

fallback