Снимка: архив, Reuters
fallback

Наличието на много минерални извори в граничната територия e причина трансграничната военна операция на турската армия, която продължава трети ден в Североизточна Сирия, да бъде наречена "Извор на мира". Това посочи турският президент Реджеп Ердоган.

В реч пред голяма група активисти на управляващата ПСР той заяви: "Ние неслучайно избрахме това име за нашата операция. Нашата граница откъм сирийска страна изобилства с минерални извори. Поради тази причина нарекохме операцията "Извор на мира", защото не можем да позволим в операцията да пострадат цивилни хора. Нашите действия са само срещу онези, които ни нападат, които поставят капани пред нашата сигурност. Главната ни цел е да изкореним терористичните групировки и да установим мир, сигурност и спокойствие в района от Манбидж до иракската граница и съм сигурен, че за кратко време ще разпръснем черните облаци, носещи се вече осем години над сирийския народ", каза Ердоган.

Oще по темата
Турският президент посочи още, че Турция е страната, която е най-заплашвана от ДАЕШ и в същото време е страната, която води най-сериозната борба срещу терористичната групировка.

"Досега сме арестували над 17 хиляди чуждестранни граждани за участие в ДАЕШ. Наложихме забрана за влизане в Турция на около 77 хиляди души от общо 151 държави. Екстрадирахме 7600 души. Нашата страна никога не е използвала терористични групировки за някакви свои цели, напротив - винаги е смачквала главите им", каза Ердоган.

Настоящата военна операция на Турция има няколко цели, коментира експертът Месут Джашън. Те са прочистването на района от сирийските кюрдски терористични групировки, създаване на зона за сигурност на турската граница и осигуряване на безопасно завръщане на сирийските бежанци от Турция, както и запазването на териториалната цялост на Сирия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

Ами дано е искрен,че Балканите и Близкия изток да се успокоят веднъж и завинаги.

12

муспи

преди 4 години

Соломон Паси е казал пред вестник Днес, че предлага Султан Ердоган за Нобелов Лауреат за Мир! Но вестника крие, а Соломон се прави че не го е казал.

11

муспи

преди 4 години

Султана казва: не можем да позволим в операцията да пострадат цивилни хора, а десетки хиляди бежанци се юрват към Европа. Това открехва, че всичката дандания по пясъците е, да си подгонват ди$аците към Европа, и султана проявява разбиране и лоялност.

fallback