Снимка: Reuters, архив
fallback

Русул е все още тийнейджърка и все пак в някои сутрини тя се събужда просто за да установи, че новият й съпруг е изчезнал. "Браковете" й траят просто часове. За младата иракчанка това не е бил първия избор, но тя е била въвлечена в схема, която използва религиозна вратичка, чрез която духовниците се превръщат в сводници.

За Русул това не е втори, трети или дори четвърти "брак". Тя не помни, била е "омъжвана" твърде често.

Всичко започнало с една наглед невинна и дори хубава среща. Тя е трябвало да се грижи за себе си и сестра си Рула и ставала свидетел на това как млади момичета с ярък грим често биват отведени от далеч по-възрастни мъже. Дала си обещание, че няма да зависи от мъж за оцеляването си.

Един ден млад мъж привлякъл вниманието й. Започнал да си говори с нея - за миналото, защо й се налага да работи и не е в училище. В очите на тийнейджърката на него наистина му пукало.

Животът й бил тежък. Оскъдната й заплата не стигала за нищо в Багдад. Въпреки че си била обещала, че няма да зависи от мъж, се уловила, че мечтае да стане съпруга. Така някой щял да се грижи за нея и сестра й.

Младият мъж идвал всеки ден и правел всичко, за да привлече вниманието на Русул, а тя постепенно се влюбила.

След само няколко седмици той й предложил брак. Отвел я в квартал Кадхимия в Багдад и когато влезли в духовния център Русул, била въодушевена.

Церемонията била кратка - духовникът произнесъл няколко думи, попитал я дали е съгласна със зестрата от $250, която женихът й давал и й дал да подпише договор. Русул обаче не можела да чете, но дори и да е можела, може би не би разбрала, че нещо не е наред.

След едва няколко минути съпругът й я отвел в близък апартамент, нетърпелив да консумират брака си. Русул била нервна, но и нетърпелива - най-накрая тя и сестра й щели да имат дом.

Момичето последвало съпруга си в спалнята и се помолила, че този мъж ще се отнася добре с нея. Че съвместният им живот ще бъде дълъг и щастлив.

Наистина, първите дни с него били като приказка. Пред BBC момичето обяснява, че сякаш огромна тежест била паднала от раменете й.

След няколко седмици "съпругът" й изчезнал. Русул не знаела, че техният брак е имал срок на годност - дата, на която взаимоотношенията им приключват.

Това е особен вид ислямски брак - "ника мута", или временен брак. Още познат като "брак за удоволствие". Религиозна вратичка в каноните, с която секс извън официалния брак е разрешен.

Бракът за удоволствие датира от традиция, предхождаща Исляма, която е била разпространена в Иран и Арабия. В Ирак и Иран шиитските духовници заклеймяват практиката.

Сега временният брак на Русул бил приключил. Тя решила да се върне при духовника, който я бракосъчетал, а той пък я очаквал.

Той просто й предложил да продължи да влиза в подобни "бракове". Дори й дал довод - тя няма друг избор, предвид обстоятелствата си.

"Имамът стана като посредник, той ми намираше работа, а аз нямах друг избор, освен да последвам този път", обяснява Русул.

До сега тя е спала с над дузина мъже. Имамът, който служи и като сводник, й плаща известна "зестра" и й осигурява противозачатъчни инжекции.

Русул не е единствената. "Има много момичета като мен", обяснява тя.

Тази търговия със секс е разкрита в специално разследване на BBC. Макар че на мъжете в Ирак е забранено да правят секс извън брака и има закон против секса с непълнолетни момичета, под благословията на "брак за удоволствие" се узаконява проституцията на момичета.

Във видео на BBC един от духовниците, които уреждат такива бракове, обяснява че няма проблем да намери дори и 9-годишно момиче за подобен "ритуал".

Когато репортер под прикритие пита имама дали има проблем, че момичето ще е толкова малко, духовникът отсича "Нищо такова! Според шериата няма проблем".

В друг случай мъжът пита имам дали шериата ще му разреши такъв временен брак с 13-годишно девствено момиче.

Имамът, разбира се, има отговор за всичко. "Само внимавай да не изгуби девствеността си", казал той, подсказвайки, че други форми на сексуален контакт са разрешени.

Що се отнася до нараняването на момичето, изведнъж имамът забравя загрижеността си: "Това си е между теб и нея", казал той.

Сунитският ислям забранява тези бракове. В Ирак по време на управлението на Садам Хюсеин те са забранени, но след войната новото правителство не успява да наложи забраната на шиитските духовници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Обикновен мюсюлманин

преди 9 месеца

Статията ви е провокативна. Написана е без каквато и да е компетенция. Това че в арабския свят има хора които отдавна не вярват в исляма или са невежи в религията си не значи че това е ислямска традиция! В две от базовите книги по ислямско право пише следното: "Мута никяхът беше позволен в началото, но след това беше забранен с низпославане на знамение от Коран-и керим. В ИСЛЯМА КАТЕГОРИЧНО НЯМА ВРЕМЕНЕН БРАК!"

18

ас

преди 4 години

Започва да ми харесва идеята браковете да имат срок на годност. Например 3 или 5 год. Тогава всеки ще внимава как се държи с другия и дали ще получи нов мандат.

17

Мустафа Кемал

преди 4 години

До Ястреб ОсманлиятаПо-скоро аскерите ще се снимат с твоята особа прегърната от жълта торба...

fallback