Снимка: Reuters
fallback

Ако петролният износ на Иран бъде сведен до нула, международните водни пътища няма да бъдат толкова сигурни, както преди, каза вчера иранският президент Хасан Рохани на среща с върховния лидер аятолах Али Хаменей. Това съобщи официалният сайт на Хаменей, цитиран от Ройтерс.

Oще по темата

"Световните сили знаят, че ако петролът бъде изцяло санкциониран и иранският петролен износ бъде сведен до нула, международните водни пътища няма да са сигурни като преди", каза Рохани. "Така че едностранен натиск срещу Иран няма да им бъде от полза и няма да гарантира сигурността им в региона и в света", пише БТА.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза днес, че Техеран може да действа "непредвидимо" в отговор на "непредвидимата" политика на САЩ, водена от президента Доналд Тръмп.

"Взаимната непредвидимост ще доведе до хаос. Президентът Тръмп не може да очаква да бъде непредвидим, а останалите да бъдат предвидими. Непредвидимостта ще доведе до взаимна непредвидимост, а непредвидимостта е хаос", каза Зариф в реч в стокхолмския Международен институт по проблемите на мира (SIPRI).

Световната търговия със стоки беше разтърсена през последните месеци след поредица от нападения срещу международни търговски съдове, за които САЩ обвиниха Иран, и задържането на британски танкер. Техеран отхвърля обвиненията.

Вашингтон, който разполага с най-големия западен военноморски контингент в Залива, призовава съюзниците си да се включат в операция по защита на търговските кораби в Ормузкия проток - ключов маршрут за световната петролна индустрия.

Зариф каза, че "Арабските държави в Залива не могат да постигнат сигурност в региона като харчат милиарди долари за покупка на западни оръжия. Никакъв обем чуждестранно военно присъствие в Залива не може да предотврати несигурността", посочи иранският първи дипломат.

Зариф допълни, че арабските държави в Залива не трябва да се опитват "да си купят сигурност отвън" и осъди изпращането на военноморски сили в Залива.

До момента Великобритания, Австралия и Бахрейн са се присъединили към водената от САЩ военноморска мисия за опазване на сигурността в Ормузкия проток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

Мачкай, чичко Тръмп!

11

Анонимен

преди 4 години

Що кво ще направите, като откажат вашия петрол? Ще почнете да стреляте по всички кораба ли? Ами те и западните империи имат оръжия нали помните и то доста по мощни от вашите копия. Когато не искате да спазвате световните норми няма причина ние да купуваме от вас петрол? Ще ви даваме пари да разработвате ядрени бомби и утре и вие да гърмоте по планетата? Няма да стане.

10

Анонимен

преди 4 години

Чудно ще се върнем в ерата на Карибски пирати.Разбира се заради европейско огъзване на американска простотия, само не знаех че Джак Спароу ще е персиец, ама той и без това беше възтъмничък конкретно.

fallback