Снимка: архив Reuters
fallback

Саудитска Арабия ще направи всичко възможно, за да избегне война в Близкия изток, но е в готовност да реагира "с цялата си мощ и решителност" след атаките срещу нейни петролни танкери и инсталации.

Това заяви тази нощ на пресконференция саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр, цитиран от Ройтерс и БТА.

Oще по темата

Той обвини Иран, че се стреми да дестабилизира района и прикани международната общност да поеме отговорността да спре тези действия иранския режим. Джубейр съобщи, че проиранските йеменски бунтовници хуси са изстреляли по Саудитска Арабия 225 ракети и са изпратили към кралството 141 безпилотни летателни апарата.

Преди часове бе съобщено, че саудитският крал е свикал за 30 май в Мека среща на ръководители на арабските страни от Персийския залив и други арабски лидери, за да обсъдят напрегнатата обстановка в региона.

Външното министерство на Обединените арабски емирства изрази подкрепа за инициативата на саудитския монарх и заяви, че настоящите "критични обстоятелства" изискват единна позиция на всички арабски страни. (КТ)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Скептик

преди 4 години

Иран лесно ще прекрати добива на нефт в СА.

23

Наблюдател

преди 4 години

Иран бил дестабилизирал района -пълна лъжа поддържана от Саудитска арабия, т.е САЩ. Отново крадецът вика "дръжте крадеца". Същите тия саудитци, които безнаказано убиха Кашоги в посолството си и обградиха Йемен, предизвиквайки най-жестоката хуманитарна криза: 22 милиона души заплашени от гладна смърт. Това е позор за цялото човечество - едни да изхвърлят тонове храна, а други да приличат на живи скелети. Отврат! Дано им се свърши скоро на СА проклетия петрол, да видим тогава какво ще правят.

22

Анонимен

преди 4 години

Не е вярно това нещо. Русия се бори и уговаря с целия Опек за вдигане на цените на петрола . Прочети малко. Свалянето на цените преди 2 год дойде от САЩ и отварянето на техните кладенци. Арабите и Русия обаче искаха по високи цени, защото нямат други приходи.Те са тея които зависят от петрола, а не САЩ.

fallback