fallback

Общ преглед

Изминаха почти 2 години откакто иракските войски отново поеха контрола върху Мосул, който беше окупиран от "Ислямска държава". Животът в града бавно се връща към нормалния си ритъм и доказателство за това е и повторното отваряне на малките магазини за алкохол из иракския град.

Дом на 2 млн. души, Мосул падна под контрола на джихадистите през 2014 г. От там Абу Бакр ал Багдади провъзгласи своя халифат. Мосул остана под контрола на "Ислямска държава" близо три години.

Освободиха "столицата" на ИД от терористите

Днес клиентите на малките магазини за алкохол спокойно гледат как кеновете с бира или бутилките с ликьор биват опаковани в черни найлонови торби. Нищо подобно не би било възможно съвсем доскоро.

Строгите правила на терористичната организация забраняват консумацията на алкохол, както и пушенето на цигари. Ислямистите затварят и изгарят всички магазини за алкохол.

Немат Хасан е видял точно това да се случва и с неговия магазин.

"Имаше над стока за над 40 000 долара. Те я изгориха", обяснява собственикът пред Reuters.

След освобождението на града много жители се връщат в онова, което е останало от домовете им. Хасан също го прави и отваря наново магазина си.

Рано е за победна обиколка: ИД е без територия, но далеч не е разгромена!

Сега в квартала Ал Даваса много магазини за алкохол отново отварят врати за клиентите си, които не са малко. Ислямът забранява консумацията на алкохол, но за хилядите язиди и християни, които живеят в района, той е разрешен.

Единственият момент, когато бизнесът се забавя е след самоубийствена атака или взрив на кола бомба. Но след като паниката отмине клиентите се връщат.

"Няма проблеми, слава на Бога. Нямало е заплахи от никакив групи, няма проблеми в Мосул", радва се Немат Хасан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

раша наша

преди 4 години

при арабите алкохола е забранен дойде амираканската лъжлива демокрация и сега се продава всички американски спиртни напитки демокрация ураааааа напред към бъдището да се строи амекриканската демокрация

20

Тъпанар

преди 4 години

"Тая организация ИД правилата им важаха само за тия поробените,но не и за тях.Пушат,друсат като разпрани и си правят порно клубчета с по 10-15 жени и деца."През комунизма и при нас беше така - не можехме никъде да ходим, освен някои ударници, които ги награждаваха с екскурзия до Румъния или СССР, докато управляващите мааха *** по цял свят и изучиха децата си на Запад. УБО се грижеше за разнообразното им меню, а останалите избирахме от разнообразието по магазините - 1 артикул от вид...

19

Анонимен

преди 4 години

По втемето на Исил в Мусул имаше Два публични дома с рускини сега са ТРИ факт

fallback