Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Върховният комисариат на ООН за бежанците подготвя молбата за убежище на 18-годишната саудитка, избягала от родителите си от страх да не бъде убита.

Процедурата ще отнеме най-много 5 дни. Младата жена привлече вниманието на целия свят, след като се барикадира в хотела си, за да не бъде депортирана, предаде Bulgaria ON AIR

Сагата започва тази събота. Рахаф Мохамед ал-Кун каца в Банкок, откъдето смята да лети за Австралия. Тайландските служби обаче ѝ отказват влизане в страната и искат да я върнат в родната ѝ Саудитска Арабия.

За да избегне депортация, вчера девойката се барикадира в хотелската си стая в транзитната зона на летището. И се обърна за помощ през социалните мрежи.

Рахаф твърди, че ако бъде върната при родителите си, те ще я убият. Причината – тя се е отказала от исляма – действие, което в Саудитска Арабия се наказва със смърт.

След намесата на ООН късно снощи тайландските власти позволяват на девойката да напусне летището.

Садуитката се надява да може да замине в Канада, САЩ, Великобритания или Австралия. Засега самите държави не са ѝ предложили убежище, защото изчакват да получи бежански статут. От Банкок засега няма да депортират Рахаф.

Днес бащата и братът на момичето са пристигнали в Банкок. Засега близките ѝ не са коментирали обвиненията. Случаят обаче прикова вниманието на милиони.

Десетки в социалните мрежи призоваха правителствата си да предложат убежище на Рахаф. А много млади саудитци аплодират смелостта ѝ и пишат: "Ти ни показа, че можем и заслужаваме да бъдем свободни!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

nina

преди 5 години

Виждам,че повечето четящи не са разбрали какво съм написала,а именно че това момиче говори английски и няма да има проблеми с езика в Австралия или която да е друга англоговоряща страна.Ако беше някоя 70 годишна бедуинска баба-да,ще говори само арабски,вероятно и няма да е ходила на училище никога,но това момиче на 18 със сигурност говори и друг език освен арабския :)

55

ИВАН

преди 5 години

Между другото, някой да е чул или чел за откритие или постижение направено в мюсулманска държава или университет?Аз не съм. Мюсулманин изследовател и откривател НЯМА!!! Ако не сме ние ХРИСТИЯНИТЕ няма да ги има и тях.

54

Савата

преди 5 години

Преди време публикуваха статистика на някакъв международен институт,за това къде жените са по-щастливи.И там България беше доста след С.Арабия.Та се чудя.Леле,майна.Ами нашите жени какво ли смятат да правят след като свободните Саудито бягат.

fallback