Снимка: pixabay
fallback

Ирак нанесе въздушни удари по цели на "Ислямска държава" на територията на съседна Сирия. Разрушени са две сгради с 40 бойци и оръжие в тях, заяви иракската армия, цитирана от Ройтерс.

Изтребители Ф-16 разрушили сграда, в която членовете на терористичната групировка съхранявали оръжие. Убити са десет джихадисти. Втори удар разрушил сграда с 30 бойци на "Ислямска държава" в нея, се допълва в изявлението.

"Ислямска държава", която преди владееше една трета от иракската територия, до голяма степен беше разгромена в Ирак, но продължава да устройва засади, убийства и бомбени атентати там и все още представлява заплаха по границата със съседна Сирия, отбелязва Ройтерс.

От миналата година досега иракските военновъздушни сили нанесоха няколко удара в Сирия с одобрението на сирийския президент Башар Асад и оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

Ирак, който през декември обяви победа над "Ислямска държава", има добри отношения с Иран и Русия, основните поддръжници на Асад в сирийската гражданска война, но в същото време се радва и на силна подкрепа от оглавяваната от САЩ коалиция.

След като се отказа от целта си да задържа територии и да създаде халифат на териториите на Ирак и Сирия, "Ислямска държава" премина към партизанска тактика.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 години

До fxhТи *** или оли си? Или деби? Дауни? По-голяма глупост от тази не съм виждал от месеци даже в тази помийна яма.

5

Анонимен

преди 5 години

Егати държавата! То всеки ден я атакуват със самолети, а онея си карат нови тойоти.

4

Боби

преди 5 години

До привет от ГерманияСтига си се правил на глупавПределно ти е ясно1. САЩ и коалиция вкл Ирак могат да нанасят удари само западно от Ефрат споразумението е още от 20152. Ирак наистина се пържи все още на огъня ИД както и в Сирия тая напаст е трудно изтребима но с постоянство ...Обръщам се към редакцията слагайте АДЕКВАТНИ СНИМКИСложили сте снимка на Шведски ДРАКЕН и то под уникален ракурс имах доста съмнения дали правилно съм определил самолетаСнимката е от МУЗЕЙ на всичкото отгоре

fallback