Снимка: архив, Reuters

Саудитска гражданка загуби дело срещу семейството си, което й забранява да се омъжи за неин сънародник с аргумента, че избраникът й има лоша репутация, защото свири на музикален инструмент, предаде Франс прес, цитирайки в. "Оказ".

Саудитката от смятаната за ултраконсервативна провинция Ал Касим заяви, че смята да се обърне към високопоставени ръководители на страната, за да анулират присъдата, съобщава всекидневникът.

Ищцата е дипломирана служителка на банка, като ръководи 300 служители. Преди две години тя получила предложение за женитба от саудитски гражданин, но семейството й възразило, заявявайки, че в религиозно отношение той не е на нейното равнище, защото свири на популярния в арабския свят струнен инструмент уд.

В консервативните среди изпълнението на музика може да повлияе негативно на репутацията на мъжете. Някои племена може да откажат да позволят на свои дъщери да се омъжат за мъж с лоша репутация или притежаващ по-нисък статус.

Саудитката, която днес е на 38 години, не искала да се конфронтира със семейството си, мъжете от което имат статут на нейни правни представители и могат да й забранят да се омъжи за избраника си. Поради това тя се обърнала към съда. Първоинстанционния съд подкрепи семейството, но саудитката се обърна към следващата инстанция, оспорвайки показанията на свидетели, според които кандидатът за ръката й свири на уд. Апелативният съд обаче потвърди решението, което става окончателно, съобщава в. "Оказ".

Саудитката все още иска да се омъжи за него, заявявайки, че мъжът, по професия учител, "има добра репутация, дълбоко религиозен е" и в продължение на 20 години е учил деца.

Според нея не е нормално да не се отчита нейното мнение за личния й живот, при условие, че тя самата заема отговорен пост. Освен това тя се опасява, че никога няма да се омъжи, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase