Снимка: Twitter
fallback

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази подкрепата си към въздушните удари в Сирия.

"Подкрепям действията, предприети от САЩ, Великобритания и Франция… Това ще намали възможностите на сирийския режим занапред да атакува народа на Сирия с химическо оръжие", пише в официално заявление на генералния секретар, цитирано от Франс прес.

Oще по темата

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш пък призова всички страни в конфликта да проявяват сдържаност, за да се избягва ескалация на ситуацията.

"Призовавам страните-членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасно обстоятелства и да избягват каквито и да е действия, които могат да доведат до ескалация на ситуацията и да влошат страданията на сирийския народ", пише в официално заявление, публикувано от името на Гутереш.

Командващият Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд съобщи, че САЩ са се свързали с Русия, но не са й съобщили за целите на въздушните удари по Сирия, пише The Hill.

"Специфично избрахме тези цели, за да намалим риска руски сили да бъдат замесени и ние използвахме нашите обичайни канали за деескалация, за да уредим въпросите с въздушните пространства", заяви ген. Дънфорд.

"Не сме се координирали с Русия по ударите, нито пък сме ги уведомявали предварително", допълни той.

"Единствената комуникация бе свързана с нормалната деконфликтизация във въздушното пространство – процедурите, отнасящи се за нашите операции в Сирия. Не сме координирали цели и не сме извършвали планиране заедно с Русия".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 6 години

Начетох се на глупави русофилски коментари.Русия е регионална военна сила със слаба икономика и нищо повече.

47

ПОПИТАЛИ

преди 6 години

"""" велеколепната""" тройка - КАКВО ВИ ПРЕЧИ РУСИЯ? - ПРЕЧИ НИ ЗАЩОТО ПРОСТО Я ИМА.

46

Шоп

преди 6 години

На Асад му дават да разбере, че *** не е ефективен съюзник. Макар че той това много добре го знае, но няма вече полезен ход. Просто е до лактите в кръв и няма място за отстъпление. Продаде страната си на Путин и я съсипа заради руския газов интерес.

fallback