Снимка: архив Reuters

Македонският парламент гласува новото правителство на Зоран Заев, председателят на партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).

Още по темата

Очакванията са новият кабинет да промени посоката на страната към излизане от двегодишната политическа криза и да придвижи Скопие по-близо до членство в Европейския съюз и НАТО, предаде специалният пратеник на Bulgaria ON AIR от Македония Николай Кръстев.

Министърът на външните работи Никола Димитров, който беше от партията на вече бившия министър-председател Никола Груевски, но премина от страната на срещуположния лагер, отказа да коментира дипломатическия скандал, избухнал между Скопие и Белград заради офицера на сръбските специални служби, който бил в залата на македонския парламент по време на слъсъците.

На фона на еуфоричните изказвания от страна на новите управляващи от опозицията обаче коментираха, че тези амбиции ще бъдат трудни за постигане, а Никола Груевски определи действията на новото правителство като "безпринципни".

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ заявил, че партията ще бъде истинска опозиция в името на Македония, както и че призивът му за предсрочни парламентарни избори в страната остава в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase