Снимка: Reuters
fallback

Иран никога не трябва да бъде оставен да се сдобие с ядрено оръжие, каза американският президент Доналд Тръмп в кратко изявление в Ерусалим, предаде Франс прес.

Oще по темата

"Съединените щати и Израел могат да заявят единодушно, че Иран никога не трябва да има ядрено оръжие, никога, и трябва да спре финансирането, обучаването и въоръжаването на терористи и милиции", каза Тръмп в присъствието на израелския президент Реувен Ривлин.

Иран поне успя да сближи много страни в Близкия изток с Израел, заяви Тръмп в резиденцията на израелския си колега, предаде ДПА. Според него арабските съседи са осъзнали, че заплахата от Иран е нещо, което ги обединява с Израел, предаде Асошиейтед прес.

Ривлин се съгласи и каза, че "всяко предизвикателство открива възможност". В Саудитска Арабия Тръмп се срещна с лидерите на сунитските държави от Персийския залив, много от които обвиняват Иран, че предизвиква смут в техните страни.

Тръмп изрази оптимизъм за мирния процес с палестинците и каза, че на хората им е дошло до гуша от кръвопролития, заради което желанието за мир в Близкия изток е голямо.

"Пред нас стои рядка възможност да донесем сигурност, стабилност и мир в този регион", каза държавният глава на САЩ, като заяви, че това ще стане единствено, ако работят заедно.

Неговият израелски колега Ривлин изрази надежда, че това ще се случи.

"Молим се за мир и се борим за мир от поне 100 години. С божията помощ някой ще донесе мир", каза той.

Израел споделя стремежа на САЩ към постигане на мир и страната протяга ръка към всички свои съседи, които искат мир, включително палестинците.

"Президентът е готов да се ангажира лично" в усилията за постигане на близкоизточен мир, каза малко по-рано, на борда на президентския самолет "Еър форс 1", американският външен министър Рекс Тилърсън.

Тилърсън каза, че е възможна тристранна среща между американския, израелския и палестинския лидер, но "на по-късна дата", а не при сегашното посещение, предаде Ройтерс, цитира БТА.

От своя страна Иран също обвини САЩ, че продават оръжие на опасни терористи в Близкия изток и разпространяват "иранофобия", за да насърчават арабските страни да купуват оръжия, предаде Ройтерс, позовавайки се на иранската държавна телевизия.

"Със своите повтарящи се и неоснователни твърдения за Иран, американският президент отново опита да насърчи страните от региона да купуват повече оръжия, разпространявайки иранофобия", заяви Бахрам Касеми, говорител на иранското външно министерство ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп приключи посещението в основния ирански враг - Саудитска Арабия. Там бяха подписани сделки за оръжие на стойност близо 110 милиарда долара.

Отправяйки твърдо послание на Техеран скоро след като прагматикът Хасан Рохани беше преизбран за президент, Тръмп призова арабските и ислямски лидери да се обединят, за да разгромят ислямистките екстремисти и заяви, че Иран от десетилетия "разпалва огньовете на религиозния конфликт и тероризма".

Касеми заяви, че Вашингтон "подсилва терористите в региона с враждебните си политики". САЩ "трябва да спрат да продават оръжие на опасни терористи", добави той.

САЩ и съюзниците им "трябва да знаят, че Иран е демократична, стабилна и могъща страна" и че тя подкрепя "мира, добросъседството и създаването на свят, противопоставящ се на насилието и екстремизма", продължи говорителят на иранското външно министерство.

Изборът на Саудитска Арабия за място, откъдето да се отправят критики към Иран за разпространяване на "хаос и унищожение" показва непознаване на саудитската външна политика, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в серия от саркастични постове в Twitter, цитирани от ДПА.

"От всички места президентът на САЩ избра този бастион на демокрацията, за да критикува Иран малко след произведените в него демократични избори", отбеляза Джавад Зариф. Той посочи, че в Иран е бил преизбран умереният действащ президент Хасан Рохани, в рязък контраст с наследствената монархия, управляваща Саудитска Арабия.

"Ние не черпим стабилността си от съюзи със световни сили, а от избори", добави Джавад Зариф. Това не е така при много страни, включително Саудитска Арабия, подчерта той.

Техеран и Рияд водят множество войни чрез свои съюзници в Близкия изток, особено в Йемен и в Сирия. И в двата случая САЩ са на страната на подкрепяните от Саудитска Арабия сили. В същото време сили на САЩ и Иран подкрепят иракското правителство срещу екстремистите от Ислямска държава, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Mikert

преди 6 години

Как кой продава оръжие на терористите? Ами ей, тези чаршафосаните... Америка ще затъне в нови дългове ако няма войни..... Те имат нужда да си продават железата и да грабят ресурсите на другите страни!!!!

46

Мишо

преди 6 години

До аСценария е като със Северна Корея - много лай и отсъствие на действия.

45

Анонимен

преди 6 години

Тези явно и след хиляда години няма да се разберат,пет пари не давам,важно е Европа да е добре!

fallback