Снимка: архив Reuters
fallback

Умереният Хасан Рохани води убедително на произведените вчера президентски избори в Иран и преизбирането му за президент на практика е сигурно, предаде Ройтерс, като се позова на неназован източник.

Според първоначални неофициални резултати Рохани е получил 21,6 милиона гласа, а неговият основен съперник, консерваторът Ебрахим Раиси - 14 милиона, при преброени 37 милиона бюлетини. Остава да бъдат преброени само около 4 милиона гласа, съобщи БТА.

По-рано иранското министерство на вътрешните работи съобщи, че правото си на вот са упражнили над 40 милиона души от общо 56,41 милиона регистрирани гласоподаватели. Това прави избирателна активност от порядъка на 70 процента.

Изборният ден бе удължен заради дълги опашки пред секции.

Изборите са смятани за референдум за реформаторския курс на умерения президент Хасан Рохани. Негов основен съперник е предпочитаният от управляващите ислямски духовници, които имат последната дума в Иран, консерватор Ебрахим Раиси.
Смята се, че останалите двама претенденти нямат шансове.

Наблюдатели, цитирани от ДПА, изразиха очакване, че високата избирателна активност ще е от полза за Рохани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Гост+

преди 6 години

Иран остана последната държава в региона, която се опъва на новия свтовен ред. Буш младши сериозно се беше замислил да ги свитне и тях към края на мандата си , но Путин тогава прояви твърдост (за първи път). Иран затова воюват в Сирия, защото знаят добре, че ако Сирия падне идва техният ред. След Иран, вече никой не заплашва явно Израел

4

Анонимен

преди 6 години

Иран не е Саудитска Арабия, шиитския ислям не проповядва самоубийствени атентати, иранските жени са забрадени, но без ферджета и са образовани. Иранците не се опитват да мигрират нелегално в Европа.

3

Анонимен

преди 6 години

А ПЪК В ИЗРАЕЛ ПЕЧЕЛИ САМО НЕТАНЯХУ

fallback