Башар Асад. Снимка: архив, Reuters
fallback

Сирийският президент Башар Асад заяви в телевизионно интервю, че няма да отстъпи от битката със своите врагове, предаде Ройтерс.

Говорейки по беларуския канал ОНТ, Асад обеща, че ще защитава договорените с посредничество на Русия зони за деескалация и се зарече да смаже с подкрепата на Иран и Хизбула онези сили, които се опитат да нарушават тези зони.

Според него зоните за деескалация дават шанс на бунтовниците от въоръжената опозиция да предадат оръжието си и да се "помирят" с правителството, а освен това осигуряват защита на цивилното население.

Асад заяви, че преговорите в Женева за решаване на сирийския конфликт не са дали резултат, предаде ТАСС.

"Що се отнася до Женева, тя си остава място за медийни срещи. На нито една от женевските срещи не бе направено нищо конкретно, дори на една милионна от процента", заяви Асад.

По думите му мирните преговори в Женева имат за цел сирийските власти да направят отстъпки.

"Аз обаче няма да направя нито една отстъпка, тъй като президентът няма право да прави отстъпки в национален мащаб. Такива решения се вземат на общонационално, общонародно равнище, за тях е необходим референдум", каза той.

По думите на Асад той може да направи отстъпки "по лични въпроси, но не и по суверенитета, националните интереси, конституцията и независимостта" на Сирия.

Сирийският президент отбеляза, че въпреки сложността на положението той не се е уморил, а по-скоро противниците му са се уморили "от една лъжа, която така и не доведе до желания резултат".

"От друга страна, когато западните политици искат да заклеймят някого, те казват, че той не отговаря на демократичните норми, но това всъщност означава, че той е патриот", заяви Асад.

Той каза, че слуша обвинения по свой адрес от много години, защото е водил независима политика.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Гост+

преди 6 години

Премахването на светските режими на "сатрапите" само отприщи фундаментализма в арабският свят. В този смисъл тези които скроиха това са истинските престъпници

38

u4en

преди 6 години

Този и др. трябва да вземат пример от Б.Б. как се дава оставка при 1-ва капка кръв и как народа пак го избира....и така до 3000 год. !

37

Стефан

преди 6 години

Do Anonimen46 Ти катo си роб,и се гъзиш на който те напъне.Остави мъжете да си защитават интересите

fallback