Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия смята да сложи край на гражданската война в Сирия, после заедно със САЩ и други страни да пренасочи усилията единствено към борба с "Ислямска държава" и други терористични организации. Такава е позицията на Москва, с която руският външен министър Сергей Лавров се опита вчера да запознае президента на САЩ Доналд Тръмп.

Официалната подкрепа на Вашингтон за една московска инициатива - подписания на 5 май в Астана меморандум, създаващ зони на деескалация в сирийските земи, съвсем не означава, че в Близкия изток вече няма проблеми между САЩ и Русия. В навечерието на визитата на Лавров в САЩ Тръмп удължи с още една година санкциите срещу Дамаск, пише "Независимая газета".

Белият дом отново настоя Башар Асад да се оттегли. Освен това американският президент одобри доставки на тежки оръжия за кюрдските сили, воюващи с ИД. Това ще засили сепаратистките нагласи в Сирия и ще изостри противоречията на кюрдите не само с режима на Асад, но и с Турция, която подкрепи Русия и заедно с Иран подписа меморандума за зони на деескалация (ЗД) в Сирия.

Има известни надежди САЩ да подкрепят в ООН предложения от Москва мирен план за уреждане на ситуацията в Сирия. Същевременно американците продължават да работят в Ирак и Сирия по собствен план, който не се съчетава особено с руските инициативи.

Според Вашингтон създаваните в Сирия ЗД "няма да обхващат териториите, където коалицията начело със САЩ води борба срещу ИД". Тези територии, в които Пентагонът разгърна операцията "Гневът на Ефрат", са богати на петрол. И за Вашингтон е много важно с помощта на кюрдските милиции и арабските отряди за самоотбрана, опозиционни спрямо Асад, да получи контрол върху тези земи.

Новината, че силите, които щурмуват Ракка - необявената столица на ИД, ще бъдат допълнително снабдени с тежки оръжия, издава стремежа на САЩ възможно най-бързо да приключат бойните действия срещу терористите в района на петролните полета, изпреварвайки Русия.

Както личи от изявления на руски военачалници, Москва също има планове за освобождаване на територии, богати с находища на петрол и газ. По повод замисъла на меморандума за ЗД началникът на главното оперативно управление на руския Генщаб генерал-полковник Сергей Рудской заяви направо, че "установяването на зони за деескалация ще позволи на правителствените войски да натоварят значителни сили с други задачи".

По думите му тези сили "ще бъдат изпратени да продължат настъплението срещу формированията на ИД в Централна и Източна Сирия и да освободят районите по течението на р. Ефрат". Генералът уточни, че е планирано "развитие на настъплението на изток от Палмира", където се намират многобройни газови находища. После се предвижда "да бъде разбита блокадата на град Дейр аз Зур", в чиито околности извира петрол.

Ще отбележим, че военното ведомство на Русия планира да подкрепя действията на сирийските правителствени войски в местата, където днес се сражават коалиционните сили начело със САЩ. Конфликтът на интереси е факт. Затова САЩ и арабските им съюзници навярно ще се стремят негласно да възпрепятстват изпълнението на меморандума за създаване на ЗД.

Освен американците впрочем може да създават пречки и други сили. Както личи от съобщенията на руския Център за помиряване на враждуващите страни, след подписването на документа за ЗД са регистрирани многобройни "нарушения на режима за спиране на огъня в зоните, посочени в меморандума". Виновниците са предимно фанатични банди, близки до ИД и Джебхат ан Нусра. Руският Генщаб предвижда те да бъдат отделени от бунтовническите групи, приели примирието. Замисълът е в ЗД да продължат бойните действия точно срещу фанатичните терористи, докато те бъдат ликвидирани изцяло.

По данни на руското министерство на отбраната, за да бъдат ЗД разграничени от останалите мирни територии в Сирия, в момента "се създават ивици за сигурност (ИС), включващи наблюдателни пунктове (НП), контролиращи спазването на примирието, и контролно-пропускателни пунктове (КПП), подсигуряващи движението на цивилното население".

Дейността на НП и КПП, както и управлението на безопасните зони, "ще се осъществяват от персонал и формирования от Русия, Турция и Иран".

Военнодипломатически източници на "Независимая газета" съобщиха, че в момента се формира обща работна група, включваща делегати от тези страни, която до 4 юни ще представи за одобрение точни граници на ЗД и ИС, "също и карти за разграничаване на формированията на въоръжената опозиция от терористичните групировки".

Налага се изводът, че в най-скоро време руската военна групировка в Сирия ще се разрасне, включвайки войскови контингенти, които да изпълняват миротворчески функции в ЗД и ИС. Към тези сили ще се присъединят въоръжени формирования от Турция и от Иран. За режима на Асад това е много добро решение.

Според зам.-министъра на отбраната ген.-лейтенант Александър Фомин "изпълнението на меморандума ще осигури възможност да бъдат прекратени бойните действия на страните в конфликта и фактически да бъде спряна гражданската война в Сирия".

Освен това са необходими значителни сили от Русия, Иран, а може би и други страни, приятелски настроени към режима на Асад, за да продължат бойните действия срещу формированията на ИД в Централна Сирия и източно от Ефрат. Сирийски медии информират, че в региона вече има такива сили.

Вчера бе съобщено, че в битките край Палмира се е проявил батальон, познат с името TURAN, включващ бойци от Северен Кавказ, Закавказието и Централна Азия, включително азербайджанци шиити.

Местни журналисти наричат този батальон "антипартизански спецназ от Съветския съюз". Той наброявал от 800 до 1200 души. Интернет сайтът Free-News предполага, че TURAN най-вероятно е сред частните военни компании, предложили услугите си на сирийското правителство.

Вчера бойци от този батальон извадиха снимки на ликвидирани от тях бунтовници, включително с отрязани глави. Фотосите се представят като контрапропаганда, целяща да сплаши джихадистите от ИД. Но тези действия и обяснения не са съвсем коректни и логични. Както знаем, по-рано такива снимки показваха само терористите от ИД.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Паметлив

преди 6 години

Казано е:"Каквото повикало-такова се обадило!"Монополът на САЩ в геополитическото инженерство приключва!Включването на Русия е само началото,много по-интересно ще стане,когато Китай излезе на тоя "пазар"!

20

Анонимен

преди 6 години

Едно е да сложиш край, друго е да го започнеш и после - беж, като краварите!

19

Анонимен

преди 6 години

Русия смята да сложи край на гражданската война в Сирияче колко пъти ше го слагат тоз край ушaнките? Цялата им работа е "ще, смята, сигурно ... " :)))Некое ново оръжие, от което трепери целия свят не са ли измислили наскоро :)))

fallback