Снимка: архив, Reuters
fallback

Групировката "Ислямска държава" е убила през последните дни десетки мирни жители, опитали се да избягат от иракския град Мосул. Трупове на убитите жители са били окачени по електрически стълбове в града, разказват очевидци, цитирани от Ройтерс.

Иракските сили водят боеве за освобождаване на Мосул от контрола на "Ислямска държава". Те срещат ожесточена съпротива от бойците на групировката, които отстъпват в Стария град.

Местен жител каза, че открил обезобразеното тяло на свой роднина, провесено на електрически стълб в квартал Тенек заедно с труповете на други трима млади мъже, заловени от "Ислямска държава", докато се опитвали да избягат.

Съветът за сигурност на Иракски Кюрдистан заяви, че в понеделник и вторник групировката е убила около 140 души.

В Стария град по думите на местен жител са били убити над 40 цивилни, заловени от "Ислямска държава" при опит да избягат. Според друг обитател на района по същата причина е било убито шестчленно семейство.

Жена от квартал Ярмук каза, че едва е избегнала смъртта заедно със съпруга и децата си, след като били хванати от бойци на "Ислямска държава", докато се опитвали да избягат с група от около 30 човека.
"Те взеха чантите ни, като мислеха, че в тях има злато или пари, а докато се занимаваха да проверяват съдържанието им, ние избягахме, възползвайки се от непрогледната тъмнина", заяви жената, която сега се намира в район под контрола на силите за сигурност.

"Страхувам се, че тези (семейства), които останаха в ръцете на Даеш, са били сполетени от ужасна съдба", каза тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 7 години

Даже и убитите от САЩ се прехвърлят на ислямистите, затова са толкова много, но пък САЩ са невинни!

17

мистър Х

преди 7 години

Днес е регистрирана повишена рубладжийско-СеСеСеРистка активност! Сигурно *** е развързал кесийката...

16

Дарвин

преди 7 години

Нека, нека! Нека целия свят, включително всички мюсюлмани да видят техните "правоверни" какви диваци са и веднъж за винаги да ги отрекат, а заедно с тях и войнствената си първобитна религия. Затова НАТО, Русия и тн все още не са елиминирали ИДИЛ - чакат ги да си покажат всичките магарии пред очите на целия свят. Иначе, едва ли им представлява проблем да елиминират ИДИЛ за ден-два: всяка една от тези държави разполага с военна мощ, достатъчна да унищожи 5-6 планети като нашата.

fallback