Снимка: Reuters
fallback

Канцлерката Ангела Меркел потвърди подкрепата на Германия за мир в Близкия изток чрез "решението за две държави". С това тя подсили надеждите на палестинците, че ще посредничи за постигане на мирно споразумение с Израел, предаде ДПА.

"Все така не виждам разумна алтернатива на целта за постигане на решение, предвиждащо съществуването на две държави", каза Меркел след среща с палестинския президент Махмуд Абас в Берлин.

В средата на февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от продължилата две десетилетия подкрепа на Вашингтон за "решението с две държави" и каза единствено, че ще подкрепи всяко мирно споразумение, от което и израелците, и палестинците са доволни.

Бъдещето на Израел като "еврейска и демократична държава" не може да се съхрани без създаването на палестинска държава, предупреди Меркел. Тя определи разрастването на еврейските селища на Западния бряг като препятствие пред постигането на мир.

Абас благодари на Меркел за "материалната, политическа и морална подкрепа (на Германия) за Палестина" и предложи на Германия подкрепа в борбата с международния тероризъм.

Той повтори искането си да се сложи край на израелската окупация и призова всички страни в конфликта да водят диалог и да отхвърлят насилието.

"Само тогава можем да постигнем траен мир, в който Израел и Палестина могат да живеят един до друг в безопасни и международно признати граници", каза той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 години

До З И аз се чудя как така Б-я на 3 морета да избира 3 пъти пожарникар за премиер!?

12

EM

преди 7 години

Тъй наречените "палестинци" за 69 години имаха десетки възможнсти да си създадат държава - съществуваща мирно в съседство с Израел. Но те никога не са имали своя държава и сега не я искат. В злобата си те просто искат да унищожат Израел. Но моето мило малко черно коте много успешно им пресича пътя!

11

Анонимен

преди 7 години

Първо, хазарите се изкараха евреи и са пряко отговорни за комунизма, взел живота на милиони, после същите тея евреи, пардон хазари, с помощта на тоя и ония взеха земята на палестинците и продължават хитро и нагло да го правят и днес. Като им кажеш нещо дрънкат за антисемитизъм, а дори не са семити.

fallback