Снимка: архив, Reuters
fallback

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е използвала лаборатории в университета в иракския град Мосул, за да произвежда химическо оръжие с иприт, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

Огромният университетски комплекс с модерни сгради беше едно от най-реномираните учебни заведения в Ирак, преди през 2014 г. Мосул да бъде завзет от джихадистите.

Миналия месец иракските сили за сигурност си върнаха контрола над източната част на града.

Според говорителя на Пентагона Джеф Дейвис проби от мястото са показали, че ИД е използвала университетските лаборатории да произвежда реагенти за иприт.

Получаваната субстанция не е имала почти нищо общо с ужасяващия горчичен газ, използван по време на Първата световна война. Целта на произведеното вещество била по-скоро да дразни кожата като при слънчево изгаряне, отколкото да е смъртоносно, уточни капитан Дейвис. Нямаме никакви доказателства, че това вещество е убило някого, допълни той.

Преди настъплението на иракските сили джихадистите са преместили производствените си инсталации и те вероятно функционират някъде другаде, каза говорителят.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 7 години

Значи да обобщим :1. ИДИЛ произвеждат химически оръжия2. САЩ знаят3. Вчера имаше атака с химическо оръжие4. Преди време се оказа, че "бунтовниците" , подкрепяни от САЩ са използвали химическо оръжие4. Сега обвиняват Асад, който няма химически оръжия, че вчера е използвал такива

3

Анонимен

преди 7 години

Вижда се колко им е умствения багаж на а_р_абе_лите. Едно време са го измислили от 0-та и са го произвеждали, а сега тея имат всичките знанния и опит на света и пак не могат. Не е ясно кои са на най-ниското стъпало в човешкото развитие - те или любимците на БХК.

2

добре ли разбрах?

преди 7 години

т.е.- произвеждат едно безвредно и даже приятно бойно отровно вещество

fallback