Снимка: архив, Reuters
fallback

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорността за взривяването на предприятие за добив на газ, което осигуряваше една трета от електричеството в Сирия, предаде Франс прес.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че през последните 48 часа ИД е взривила газостанцията "Хаян" в източната част на провинция Хомс. Предприятието е разрушено.

Източник от сирийското министерство на петрола потвърди информацията. Станцията беше спряла производство от един месец след напредването на джихадистите към Палмира.

Вчера ИД публикува видеозапис, показващ взривяването на газовата станция.

Преди взрива една трета от електричеството в Сирия се произвеждаше с газ, доставян от "Хаян", обясни пред АФП Джихад Язиги, директор на онлайн седмичника "Сирия рипорт". Предприятието имаше капацитет от 3,7 милиона куб. метра годишно и бе едно от малкото, които все още работеха с пълен капацитет. Очаква се да бъдат засегнати милиони сирийци в провинциите Дамаск, Хомс и Хама.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

До путьовците:

преди 7 години

И за анлЛизатори не ставате!Това са го взривили любимците на Обонго - умерените. По плана за "опожарената земя" дето американците "никъде не прилагали".Нали през Сирия ще мине Иранската газ - това е да се затрудни максимално бъдещия проект.

4

Анонимен

преди 7 години

И тия ще им дойде реда.

3

пенко

преди 7 години

Странно защо Рака не бе смачкана с бомби с "обеднен" уран ,както бе правено в Сърбия от американерите -НАТО? Когато я изгориш -ИД няма как да поема отговорност !САЩ продали оръжие за 40 милиарда за 2016г. ,но за 30 милиарда е продадено на Катар и Саудитска арабия ,ама парите не мърдат от американските банки /петродолари/!!! Ударът трябва да се нанесе по Манхатън и Вашингтон ! Светът ще си отдъхне !

fallback