Снимка: Reuters
fallback

Евакуацията от контролираните до вчера от бунтовниците райони на Алепо може да се забави до утре, съобщи ливанският просирийски тв канал "Ориент", позовавайки се на своя кореспондент. Евакуацията трябваше да започне днес в ранните утринни часове.

Според опозиционни представители първата група ранени е трябвало да напусне Алепо дори още снощи. Военен представител от съюза, подкрепящ президента Асад, каза, че евакуацията е трябвало да започне към 3 ч. по Гринуич.

Но и дози момент никой не е напуснал, съобщава кореспондент на Ройтерс от мястото. Двадесет автобуса все още са в очакване да заминат за източните райони на Алепо, които до вчера бяха в ръцете на бунтовниците.

Oще по темата

Говорител на бунтовническа групировка съобщи, че примирието между опозиционните сили и правителството, постигнато с посредничеството на Русия и Турция, все още е в сила въпреки забавеното евакуиране на бунтовниците и на цивилни от града.

Представители на опозицията обвиниха за забавянето правителството, което според тях се е отметнало от постигнатата договорка и настоява бойците да се изтеглят без леките си оръжия и да се отправят единствено към Идлиб, предаде ДПА.

Идлиб е контролирана от бунтовници провинция на запад от Алепо. Турски представител беше заявил пред това, че евакуираните бойци ще заминат за Идлиб и там ще решат накъде да се насочат.

Сирийският център за наблюдение на човешките права също хвърли вината за забавянето на сирийското правителство.

Очевидци са съобщили за Ройтерс, че хората от Източно Алепо стягат багажите си и изгарят имуществото, което не могат да вземат със себе си, опасявайки се от мародерства на сирийската армия и подкрепящите я ирански милиции. Жителите на Източно Алепо изгарят картини, книги, дрехи и дори коли.

Споразумението за прекратяване на огъня и евакуация беше постигнато с посредничеството на Русия и Турция. С него бе сложен край на продължилата години битка за Алепо, завършила с най-голямата досега победа на Асад в петгодишната война.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 7 години

Да да пълни глупости мирните жители изгаряли дрехи къртини и колите си да не попаднат на Армията.Аз ще съм сирииски воиник и ще ги крада тия работи като ме пуснат отпуска да си взема *** за жена ми няколко къртини и една кола да отида с нея в вкъщи

11

Обновена новина:

преди 7 години

Останалите "Бунтовници" или терористи , както им е името са атакували коварно армията и по тозо начин са се отметнали от договореността. Явно им се мре, което ще им бъде уредено доколкото разбирам...

10

Внимателни читатели

преди 7 години

Идлиб е контролирана от бунтовници провинция на запад от Алепо.Палмира е на изток от Алепо.Сещате ли се защо реват че:"Представители на опозицията обвиниха за забавянето правителството, което според тях се е отметнало от постигнатата договорка и настоява бойците да се изтеглят без леките си оръжия и да се отправят единствено към Идлиб" Хем ги бавят , хем не им дават да си вземат оръжаията - па и нашите медии припяват!:):)

fallback