Снимка: архив, Reuters
fallback

Бойци на "Ислямска държава" са екзекутирали голям брой хора в околностите на Мосул тази седмица и, както се твърди, трупат амоняк и сяра в жилищни райони, вероятно за употреба като химически оръжия, заяви говорителката на ООН по въпросите на човешките права Равина Шамдасани, цитирана от Ройтерс.

Масов гроб с над 100 тела, открит в град Хамам ал Алил, е едно от няколкото места, където "Ислямска държава" е извършила кланета, заяви Шамдасани, като се позова на информация от местни източници, включително от мъж, който се престорил на мъртъв по време на масова екзекуция.

Oще по темата

Извършват се публични екзекуции за "измяна" и "сътрудничество" с иракските сили, които се опитват да превземат града, за използване на забранените мобилни телефони и за дезертьорство.

Хора с колани с експлозиви, вероятно тийнейджъри или малки момчета, биват разполагани по тесните улички на стария град на Мосул, а отвлечени жени биват "разпределяни" между бойци или им се казва, че ще съпровождат конвои на "Ислямска държава", каза Шамдасани.

Руското министерство на отбраната заяви, че въоръжените формирования в Алепо използват химически оръжия, предаде ДПА, като се позова на Интерфакс.

Руски анализ на невзривили се артилерийски снаряди от квартал "1070" на Алепо в югозападния край на града е показал данни за наличие на отровни вещества, включително хлор и бял фосфор, заяви министерският говорител генерал Игор Конашенков.

Бунтовниците използват подобни боеприпаси срещу мирното население и правителствените войски, каза той.

Руското министерство на отбраната заяви, че иска Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) спешно да изпрати мисия в Алепо, предаде Ройтерс, като се позова на изявлението на Конашенков.

Той каза, че Русия ще предаде на ОЗХО събраните данни.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 7 години

Когато русия убива терористи 500коментара от разберачи когато ИД убива мирни хора никой не бучи

5

Манолски

преди 7 години

ИДИЛ с тойотите и пушките срещу модерните стелтове и плазми на коалицията ? И не могат да бъдат надвити толкова време ? Това е несериозно, играят си на война и манипулират света в интерес на долни корпоративни интереси

4

Боби

преди 7 години

До АнонименЕхх блажени са НЕЗНАЕЩИТЕ1. Ако щеш да имаш 100 кратно превъзходство във какво да е въоръжение това няма да те спаси ако някой реши масово или локално да ползва срещу теб химическо оръжие.2. Първата система специално създадена за масова доставка на хим оръжие са НЕМСКИТЕ РСЗО("Катюши") от втората световна война3. Ако имаш една стандартна 120мм минохвъргачка преди да успееш да поразиш това оръжие с нещо свръхсъвременно противника ще пусне поне 12 снаряда а може и повече по целта си

fallback