Снимка: архив, Reuters
fallback

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади отправи предупреждение към Турция, че ще бъде третирана като враг, ако предизвика сблъсък в Северен Ирак, но същевременно подчерта, че не иска война с Анкара, предаде Франс прес.

Турция изпрати вчера военен конвой от тридесетина военни превозни средства, сред които танкове и артилерия, към зона близка до границата с Ирак. Анкара на няколко пъти посочи, че има намерение да играе роля в рамките на офанзивата срещу иракския град Мосул, но Багдад винаги твърдо е отказвал намесата на съседката си.

Ирак иска още Турция да оттегли войските си, разположени в база северно от Мосул, където тя официално изпълнява мисия за обучение на сунитски иракски доброволци срещу ислямистите от Ислямска държава.

Не искаме война и не искаме сблъсък, каза Хайдер ал Абади по иракската държавна телевизия.

Но в случай на сблъсък, ние сме готови. Ние ще смятаме Турция за враг и ще се заемем с нея както с враг, предупреди премиерът на Ирак.

Според турския министър на отбраната Фикри Ъшък разполагането на военни в зоната близо до границата с Ирак се обяснява с важния развой на ситуацията в региона. Той визира офанзивата срещу Мосул и турските операции срещу кюрдските бунтовници в югоизточната част на Турция.

Турция се подготвя предварително за всичко, което може да се случи, каза Ъшък.

В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че страната му ще вземе мерки, ако паравоенните отряди на иракското движение Народна мобилизация, в които доминират силни шиитски милиции, подкрепяни от Иран, всеят терор в град Тал Афар. Този град, в който живее голяма туркменска общност, се намира на важен път за ИД между сирийската граница и Мосул. Народната мобилизация беше натоварена от иракските власти със задачата да прекъсне този път.

Анкара се безпокои освен това, че бунтовниците от ПКК може да се установят в района на северния иракски град Синджар.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 7 години

До Другата гледна точка....amerikancite.....vse oshte ne sme videli turskata armiq sreshtu seriozen protivnik

11

Гръдьо

преди 7 години

Всеки договор може да се отмени, като нищожен, унищожаем или да се развали...Невъзможно е Турция да приобщи Северен Ирак по право. Господ наистина е велик, че направил човешкия живот кратък... Ердоган вече препуска надолу по склона...

10

Анонимен

преди 7 години

Наближава края на Турция като държава.Ако Ирак се съюзи със Сирия,и Русия-краят на Турция е сигурен.

fallback