Снимка: кадър Youtube
fallback

Сирийският президент Башар Асад разгневи света с изказването си, че кадърът с окървавеното 5-годишно дете,  всъщност е манипулиран.

През август активисти от сирийските "Бели каски" разпространиха видеозапис на момченце, спасено от развалините след разрушителен въздушен удар в град Алепо. Кадрите обиколиха социалните медии, трогвайки потребителите.

Oще по темата

Видеото с 5-годишния Омран Дакнееш стана един от многото символи на ситуацията в северносирийския град. Омран стои в линейка - безизразен, зашеметен, кротко чака спасителите му да тръгнат с линейката.

Пред телевизията SRF Башар Асад твърди, че кадрите са "манипулирани" и разпространени като "вирус" от "Белите каски" - около 3 000 души, които действат в контролираните от бунтовници райони на страната.

Според оценки на правозащитни организации, "Белите каски" са спасили повече от 40 000 души от ударите на режима на Асад, а после и от ударите на руснаците. Групировката получава финансиране от Великобритания и Холандия, припомня "Индипендънт".

"След интервюто потърсете в интернет, ще видите същата снимка, със същото дете и със сестра му. Те са спасявани два пъти всеки, в различни инциденти, като част от реклама на тези "Бели каски", заявява Асад.

Според него "Белите каски" чистят имиджа на фронта "Нусра".

В изявление на "Белите каски" в интернет сайта им се казва, че те не са верни на никоя политическа партия или групировка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

ивчо

преди 7 години

що има толкова наивници, лапншарани манипулируеми.Война е и това е елемент от нея.

102

Dolya

преди 7 години

А не гледахте ли репортажа за сирийското момченце , родено без ръце,а сега при напускане на източен Алепо с майка си е било раненео от джихадистите в краката , наложила се е ампутация и на краката. Лекарят , който трябваше да ампутира крачетата му плачеше по време на операцията.

101

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен.119.И при нас си дойде един монархист,взе си ,най нагло от България ,каквото сърце му сака,и наистина ни оправи за 800 дни.И ако знаеш какви цветущи обиди знам,и ако позволяваха да ти ги пиша тук,щяха да ти паднат очите.

fallback