Снимка: Reuters
fallback

Началото на операцията на иракските въоръжени сили за отвоюване на Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава" е водеща международна тема в западния печат.

Дългоочакваната кампания започна, пише вестник "Ню Йорк таймс". Американският ежедневник припомня, че ИД превзе втория по големина град в Ирак преди повече от две години.

През първата фаза от операцията около 4000 кюрдски бойци пешмерга ще се опитат да отвоюват от джихадистите 10 села източно от Мосул. Този етап може да продължи седмици и дори месеци, отбелязва "Ню Йорк таймс". Ще се включат общо близо 30 000 иракски войници и кюрдски бойци.

Oще по темата

Операцията започна на фона на сериозните безпокойства за евентуална бежанска вълна от Мосул, посочва американският вестник. ООН предупреди, че 200 000 души може да напуснат домовете си още през първите дни от операцията.

Мосул е населен преобладаващо със сунити, но някога имаше разнообразно население, включващо много шиити и кюрди, припомня "Ню Йорк таймс". Местните сунити, гневни от дискриминацията, на която смятат, че са подложени от доминираната от шиитите централна власт в Багдад, приветстваха джихадистите, които превзеха града през юни 2014 г., когато войниците от иракската армия, формирана с десетки милиарди долари подкрепа от САЩ, просто захвърлиха своите оръжия, съблякоха униформите си и избягаха.

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на халифата именно от голямата джамия в Мосул, припомня още "Ню Йорк таймс". Но след повече от две години жестоко управление от страна на екстремистката сунитска групировка, включващо публични екзекуции, забрана на тютюнопушенето и задължаване на жените да носят бурка, на много местни жители им е омръзнало от джихадистите, коментира изданието.

Мосул е най-многолюдният град под контрола на "Ислямска държава", отбелязва друг американски ежедневник, "Вашингтон пост". Смята се, че над 1 милион цивилни са хванати в капан там.

Вестникът посочва, че операцията е обединила иракската армия и полиция, кюрдски, сунитски и шиитски милиции - въоръжени сили, чиито планове често влизат в противоречие.

Когато обяви началото на операцията рано тази сутрин, иракският премиер Хайдер ал Абади обеща тя да приключи скоро. Иракски военни обаче предупредиха, че джихадистите са се окопали здраво в Мосул през последните месеци и може да са осели града с взривни устройства. Друг фактор, който може да забави операцията, са безпокойствата за цивилното население, отбелязва "Вашингтон пост".

Британският вестник "Индипендънт" посочва, че Мосул е последният голям бастион на "Ислямска държава" в Ирак. През последната година групировката загуби около една трета от територията, която контролираше в Ирак и Сирия, след като бе изтласкана от сирийски бунтовници и иракските въоръжени сили с поддръжка от въздуха от страна на оглавяваната от Съединените щати коалиция.

Вчера иракският премиер потвърди, че бойци от шиитски милиции няма да влизат в преобладаващо сунитския град, отбелязва "Индипендънт". По-рано сунитски политици и сунитски държави от региона като Турция и Саудитска Арабия предупредиха, че това може да доведе до конфликт на религиозна основа.

Иракската армия започна "майката на всички битки", пише друг британски вестник - "Дейли телеграф", подчертавайки ключовото значение на операцията.

Операцията в Мосул може да има проблемни последици, въпреки че победата над "Ислямска държава" изглежда много вероятна, предупреждава обаче вестник "Гардиън". Британският ежедневник изброява по-конкретно евентуалните проблеми с възстановяването на държавната власт в един град, измъчван от двугодишна тирания, и с поемането на до 1,3 милиона бежанци.

Всички искат да се включат в "последната битка в Ирак", коментира "Гардиън", тъй като мнозина смятат, че тя ще предопредели бъдещия облик на страната.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 7 години

Лошите руснаци сипят бомби над Алепо а добрите американци ръсят със светена вода Мосул. Против уроки. От светената вода шейтаните джихадисти ще избягат от града и населението ще остане непокътнато. Такива мити иновации.

32

!!!!!!!

преди 7 години

PLEVEN kak be prevzet v Rusko-Turskata voina 1877-1878 ? Mai be s okupacia.

31

Анонимен

преди 7 години

Целта на САЩ е да прехвърли ИД на Сирийска територия и това вече се случва. В Мосул ще има имитация на битка.

fallback