Снимка: архив, Reuters
fallback

През изминалата седмица беше потвърдена смъртта на една от най-влиятелните фигури в терористичната организация, наричаща себе си “Ислямска държава”. От групировката обявиха, че говорителят й Абу Мухамад ал Аднани е бил убит, докато инспектирал готовността за битка на екстремистите в Алепо.

Съединените щати заявиха, че Аднани всъщност е бил елиминиран при ракетен удар в Ал Баб, втория по важност бастион на терористите в Сирия сред Ракка. Русия също посочи, че стои за убийството на един от най-влиятелните джихадисти в последните 50 години.

Таха Субхи Фалла, както е истинското име на Аднани, е роден в град Биниш, в северозападната провинция Идлиб. С неговото име се свързва успешна офанзива на групировката в Северен и Западен Ирак през 2014-та година.

Аднани беше един от дузината лидери-основатели на “Ислямска държава” още през 2003-та година. Той беше и сред тези, които възродиха организацията през 2010-та година, когато американските части се изтеглиха от Ирак, изтъква Би Би Си. И, разбира се, поведе завладяването на територия с размера на Великобритания през 2014-та година.

Преди смъртта на лидера “Ислямска държава” вече беше загубила около 50% от завладяното в Ирак и около 20 на сто от това в Сирия. Но все пак екстремистите продължават да са във владение на земи в двете страни колкото Гърция.

Анализатори считат, че отстраняването на водещите фигури в групировката е критичен тест за способността на “Ислямска държава” да оцелее без създателите си. Според иракския експерт Халед Ал Куаши в момента живи са само двама от основателите на радикалната организация.

Преди да бъдат елиминирани, останалите имаха доста роли в групировката, тъй като единствено в тяхно лице джихадистите виждат достойни управляващи, на които може да се има безрезервно доверие.

Освен говорител на организацията Аднани беше и главен емир в Сирия, както и пряк ръководител на терористичните операции в чужбина, най-вече в западните страни. Затова и елиминирането му е считано за ключово от коалицията за борба с екстремистите.

Най-вероятният заместник на Аднани по отношение акциите в чужбина е Тирад ал Джарба, саудитец, известен още като Абу Мухамад ал Шимали, който е сред малцината живи основатели на групировката и досега отговаряше за интегрирането на чуждестранни доброволци. Вашингтон вече обяви награда от 5 милиона долара за главата на Шимали.

Друг пример за това колко много зависи “Ислямска държава” от основателите си е Абу Али ал Анбари, който се взриви при нападение на американски спецчасти край сирийско-иракската граница през март. Анбари беше натоварен с изключително важната задача да движи финансовите операции на групировката.

Ликвидирането на старата гвардия без съмнение изправя “Ислямска държава” до стената. Въпросът сега е доколко старите лидери са съумели да изградят структура, която да оцелее и без тях. Смяната на властта към доскоро по-нисшестоящи вече е налице и този преход неизменно ще доведе до сериозни трусове.

Не може да се каже доколко новите лица ще следват идеологията на предишните ръководители и дали въобще ще могат да обединят разнородната група джихадисти, в която се превърна “Ислямска държава”. Разбира се, не е изключено свежата кръв да превърне групировката в по-мощна и по-нагодена към постоянно променящата се ситуация в региона организация.

Почти 2 години след началото на поведената от Съединените щати операция за отслабване и пълно унищожение на “Ислямска държава” групировката все още държи 50% от териториите, които имаше преди международната офанзива. В това число ключови градове като Мосул и Ракка.

Дали екстремистите ще успеят да задържат оставащата половина, зависи от новите лидери и способността им да обединят бойците, както го правеха старите водачи.

Ако успеят, светът трябва да се подготви за много, много дълга битка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 7 години

"...в тяхно лице джихадистите виждат достойни управляващи, на които може да се има безрезервно доверие..."Джихадистите виждат във всеки, който им обещае рая на Аллах достоини управляващи и им имат безрезервно доверие.

51

Хм

преди 7 години

Напълно доказано е-мераклии за началници винаги има в изобилие!Така че....ИД най-бързо може да бъде ликвидирана като и се спре финансирането и въоръжаването от С.Арабия и САЩ!Как обаче да стане това,след като още не е изпълнила целта на Господарите?Помните ли как Обама заяви преди 2 години,че войната с ИД ще продължи 10 години?Ясно е,че са и били поставени много и дългосрочни задачи!

50

naj

преди 7 години

До Анонименхаха много правилно. Щела да дойде руска делегация до края на август вика теменугата ,дойде ли не.хайде плащайте си на руснаците дълга е не ни трупайте по 168 000 всеки ден. *** той Боко е зает да брои колко души са минали Маказа за в Гърция през почивните дни и да ни обяснява че сме богати.Ех ГРОБ, да видим докъде ще докарате татковината, специалисти!Дали министър председателя скоро нема ве4е да е само един валия,а?

fallback