Снимка: Reuters, архив
fallback

Европа се превръща в основна база за набиране на екстремисти за близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава", която се стреми да се превърне в "супер Ал Кайда", извършвайки терористични атаки, а не създавайки халифат в Сирия и Ирак, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус".

Тази трансформация не отслабва целите на терористите да всяват в страх в името на радикалния ислям, твърди Матю Гуидер, професор за Близкия изток и ислямските науки и експерт по радикализацията.

Според Гуидер последните нападения в Париж и Ница са решаваща "психологична повратна точка", чрез която се демонстрира на привържениците на "Ислямска държава" в западните градове, че е възможно да бъдат извършвани атентати без предварително обучение или логистична поддръжка.

В смразяваща оценка на състоянието на сигурността в Европа, експертът предупреди, че "Ислямска държава" е в състояние да осъществява свирепи и смъртоносни атаки като тези, наблюдавани в Ирак - държавата, която е разтърсвана от ежедневни самоубийствени атентати. "Сега знаят, че могат да убият много хора дори без оръжия", отбеляза Гуидер в анализ за нападението в югоизточния френски курортен град Ница.

Пропагандата, която близкоизточната групировка разпространява по радиа, телевизии и печатни издания, тръби, че екстремистите ще станат по-опасни дори и от "Ал Кайда", ако Западът не ги признае като държавно образувание. "Ако "Ал Кайда" е ваш враг, то ние сме вашият кошмар", заканиха се джихадистите.

Гудиър алармира, че ситуацията е изключително сериозна. "Ал Кайда" са клон от бойци в Афганистан, но "Ислямска държава" има по-голяма мрежа, много повече симпатизанти на Запад, все повече хора от западните страни", обясни професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

супер...тръ.нки в д.

преди 7 години

Практи4ески, не съществува вече и.д.Н0 х0рата тр да мислят,4е 0ще я има.Те имат мн0г0 де3ерть0ри,3ащото и.д.е п0редниятспукан мехур.0свен т0ва има г0лям 0тлив от ис.ляма. мюсюлм.п0г0л0вно к0нвертират в Християнств0т0, 3ащ0т0 имамите глед.ат п0рно и 3адяват мюслюм.ките. не вс14к0 е какв0т0 и3глежда. 3ат0ва имаме м03ъци, н0тре6а ги. па3им

4

Анонимен

преди 7 години

Супер шоу Невадае вашата награда,ОО-АА-ЕЕЕЕЕ

3

Анонимен

преди 7 години

Оланд пропусна удобен момент! След стрелбите в Париж цяла Европа беше готова да прати войска. Даже и ние бяхме приготвили една рота. Русия и Щатите се бяха смълчали и нямаше да пречат.Но всички чакаха Оланд да я поведе тая войска, на него се падаше! А той пропусна момента...

fallback