Снимка: Wikipedia
fallback

Бившият главнокомандващ военновъздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет полковник лейтенант Хакан Каракуш са основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Той бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира.

СиЕнЕн-Тюрк информира, че група войници са предупредили миналата година Генералния щаб на турската армия за възможността Йозтюрк, за когото се твърдяло, че има връзки с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, да направи опит за преврат. 

Oще по темата

Телевизията посочва, че Йозтюрк е трябвало да присъства снощи на сватба в Истанбул на дъщерята на високопоставен военен. На сватбата са били поканени всички високопоставени служители на военновъздушните сили. Не е присъствал само Акън Йозтюрк.

Според информацията на СиЕнЕн-Тюрк Йозтюрк е дал нареждане в 22 часа снощи за започването на операцията на пучистите в Анкара. 

Опит за военен преврат срещу правителството на управляващата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР) бе извършен през изминалата нощ в Турция. Над 260 души са убитите, а над 1100 са били ранени, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм, представяйки най-новите данни за събитията. Повече от 2800 са задържаните досега лица, но броят им вероятно ще нарасне.

През последните 50 години, в резултат на военна намеса паднаха четири избрани от народа правителства в Турция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

murkmurk

преди 7 години

Затова извода е никакви пари на военни!!! Е на нащи кат си нямат нищо няма преврати!!! Всичко е пеи сърце и чалга!!! Смятаи Винету кат им даде едни 2000лв. на воиник какви преврати ще почнат!!! Ама те тогава само за чест и слава ще мислят!!! Затова драги ми СМЕХУРКО аз съм за едно още 50% намаление на армията!!!

44

Shurin

преди 7 години

Wow, mnoo gotin toia general...?!

43

Анонимен

преди 7 години

Мога да са хвана на бас !Ердоган ще бъде убит !

fallback