Снимка: Reuters
fallback

Най-малко 35 души бяха убити, а над 65 са ранени при атентат в Северен Ирак, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС и БТА.

Нападението е извършено в град Балад, северно от Багдад. Отначало е избухнал взрив на територията на шиитска светиня, а след това намиращите се там хора са били нападнати от група въоръжени екстремисти.

Балад се намира на 90 км северно от Багдад.

Oще по темата

При нападението срещу гробницата на Саид Мохамед бин Али ал Хади двама атентатори самоубийци са се самовзривили - първият срещу полицаи на входа на гробницата, а вторият вътре сред събралите се поклонници. Трети атентатор самоубиец е бил убит преди да задейства експлозивите си. След това събралите се вярващи са били нападнати от въоръжени екстремисти.

Отзовали се шиитски отряди за самоотбрана са ликвидирали нападателите. Ситуацията е под контрола на местните шиитски сили.

Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава", съобщи "Скай нюз Арабия".

Радикалният шиитски имам Муктада ас Садр нареди на подчинените му въоръжени милиции да се отправят към Балад в защита на шиитската светиня. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 7 години

КАКВО БЕШЕ ИРАК ПРЕДИ И СЛЕД АМЕРИКАНСКОТО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ, ВСЕКИ САМ ТРЯБВА ДА СИ НАПРАВИ ИЗВОДИТЕ. ТОВА Е КАРТИНАТА И В АФГАНИСТАН, И В ЛИБИЯ И В СИРИЯ.

fallback