Снимка: архив, Reuters
fallback

Сирийският президент Башар Асад е по-голям терорист от групировката "Ислямска държава". Това заяви вчера турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, въпреки тежкото нападение срещу международното летище "Ататюрк" в Истанбул, за което турските власти обвиняват ИД, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В град Килис близо до сирийската граница, Ердоган заяви, че сирийският лидер е отговорен за смъртта на около 600 000 от собствените си граждани и е в основата на войната в Сирия. "Той е по-голям терорист от "Ислямска държава" и по-голям терорист от кюрдските милиции на Партия Демократичен съюз (ПДС) и Силите за защита на народа (СЗН)", заяви Ердоган.

Анкара обвинява сирийски кюрдски милиции в терористична дейност поради връзките им с кюрдски бунтовници в Турция, припомня АП.

При нападението срещу летище "Ататюрк" на 28 юни загинаха най-малко 44 души. Никой не е поел отговорността за нападението, но турските власти заявиха, че според тях тя е дело на "Ислямска държава", припомня АП.

Турция задържа най-малко 24 души при свързани с атентата акции в няколко предградия на Истанбул.

Междувременно, както Dnes.bg писа, Ердоган и Путин заровиха томахавката. Миналия понеделник официалният уебсайт на Кремъл публикува откъси от писмо на Ердоган до Путин, в което турският лидер се извинява за свалянето на руски самолет през ноември и предлага компенсации на семейството на загиналия пилот.

Може да има икономически причини за неочакваното извинение, но идеологическата близост на двамата лидери - и техният интерес да правят сделки - вероятно също са спомогнали за прекратяване на конфликта.

След като руският самолет, изпълняващ мисия в Сирия, за кратко премина границата с Турция и бе свален от турските ВВС, Путин поиска извинение и предложение за компенсиране на Русия за нанесената вреда, но Ердоган настоя, че именно Путин трябва да се извини за нарушаване на въздушното пространство.

И двете страни се обвиняваха взаимно в подкрепяне на терористите в Сирия; в определени моменти реториката изглеждаше твърде разгорещена, за да бъде преодолян някога разривът.

За да накаже Турция, Москва спря продажбата на туристически пакети за Турция, забрани на турски строителни фирми да строят в Русия и наложи забрана за внос на турски плодове, зеленчуци и птиче месо. 

Броят на руските посетители в Анталия, една от любимите морски дестинации на руснаците през последните години, спадна с 95 % тази година. 

Точно когато Кремъл публикува извинението на Ердоган, Турция и Израел обявиха нормализиране на дипломатическите отношения, прекъснати преди шест години, след като осем турци загинаха при израелско нападение срещу флотилия, плаваща към Газа.

Това може да позволи на Турция да диверсифицира снабдяването си с енергия: сега Израел може да построи газопровод до Кипър, което би помогнало на Турция да стане по-малко зависима от руския газ. Руският държавен производител Газпром осигурява около 55% от нуждите на Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

П.Петров

преди 7 години

Всъщност, режимът на Асад е един дол дренки с Даеш( все БААС но с добавка на ислямски фундаментализъм в стил Ал Кайда), но не толкова агресивен към външния свят, с едно малко изключение - подкрепата на Хамаз в Ливан и убийството на министър председателя на Ливан.

132

Анонимен

преди 7 години

Интересно като какви възприемаш кюрдите живеещи на територията на Турция, щом Асад е такова зло? По същата логика и те биха могли да бъдат описани като умерена опозиция бореща се срещу диктаторски режим.

131

ROM

преди 7 години

Стоплиха се отношенията на Турция с Русия и с Израел. А ние нямаме ли разум?

fallback