Снимка: Reuters
fallback

Иракският премиер Хайдер ал Абади призова жителите на Фалуджа да излязат по улиците на града и да отпразнуват окончателното му освобождаване от терористичната групировка "Ислямска държава", предадоха Франс прес и ТАСС.

Телевизия "Ас Сумария" информира, че премиерът лично е отишъл във Фалуджа, издигнал е националното знаме и центъра на града и се е обърнал към жителите с призив да отпразнуват този ден, като излязат от домовете си на улиците и площадите.

"Издигнахме иракското знаме във Фалуджа, както ви обещахме", каза той, цитиран от ДПА и показан по телевизията пред болницата в града.

Абади обеща скоро да бъде вдигнато знамето и във втория по големина град Мосул, все още окупиран от ИД.

Вчера иракските сили превзеха и последния квартал на град Фалуджа, който още бе под контрола на "Ислямска държава", и командващият генерал Абделуахаб ас Саади обяви битката за приключена. Той заяви, че военната операция не е нанесла големи разрушения на града. Те са под 10 процента и са засегнати всички квартали.

Фалуджа бе първият град, превзет от екстремистите през януари 2014 година. Градът е разположен на 65 километра западно от Багдад.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback