Снимка: архив, Reuters
fallback

Джихадистите от "Ислямска държава" са прогонили силите на сирийския режим от провинция Ракка след офанзива, при която са загинали повече от 40 членове на подкрепящите режима сили, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитирана от Франс прес.

На 3 юни режимът в Дамаск започна офанзива за превземане на притежаващия ключово стратегическо значение град Табка в провинция Ракка, напредвайки с двайсетина километра. Джихадистите обаче са успели да отблъснат силите на режима извън административните граници на провинцията с контраатака, която започна снощи, съобщава СЦНПЧ.

Центърът съобщава, че "Ислямска държава" е изпратила в Табка подкрепление от стотици бойци, за да попречи на превземането му от силите на режима. Те са били пратени от град Ракка, център на провинцията и фактическа столица на джихадистката групировка, който се намира на 50 км западно от Табка.

Според СЦНПЧ, която разполага с голяма мрежа от източници в цяла Сирия, са загинали повече от 40 членове на подкрепящите режима сили.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 7 години

от 3 до 20 картинката е коренно различна :)Вече тече състезание кой ще превземе столицата на ИДАло новинарите - м н ого бавно преписвате от "неправителствената организация"А нещо за помощтта на турците с артилерия в северна латакия срещу законната армия нема ли напишете?

24

П.Петров

преди 7 години

Да допълня, в операцията към Фалуджа иракската армия влезе с около 12000 бойци.При операцията към Манбиж кюрдите също са около 12000 и направиха отвличащи маневри към Ар Рака с още ололо 15000 бойци.Армията на Асад тръгна срещу Ар Рака с по-малко от 4000 бойци.

23

П.Петров

преди 7 години

На путинофилите препоръчвам да прочетат в twitter IgorGirkin***GirkinGirk какво е цитирал от Роман Сапоньков и да сравнят с операцията на иракската армия във Фалуджа и операцията на кюрдите в град Манбиж, които са доста по-гъсто населени райони. Руската и сирийската авиация вместо да унищожават техниката на Даеш, за да подсигурят настъплението срещу Ар Рака/Ал Табка се занимаваха да хвърлят запалителни бомби в жилищните квартали на Идлиб, Алепо и Дараа.

fallback