Снимка: Reuters
fallback

Ново още по-кърваво съперничество, се очертава на територията на Сирия. Изстрадалата държава е на път да се превърне в арена на сблъсък между най-жестоките терористични групировки.

Върховното ръководство на Ал Кайда в Пакистан, което беше сериозно отслабено след десетилетие на удари с безпилотни самолети на ЦРУ, е решило, че бъдещето на терористичната групировка е в Сирия. Групировката вече е изпратила тайно там над десетина от най-опитните си хора, заявиха високопоставени представители на американски и европейски служби за разузнаване и борба с тероризма.

Прехвърлянето на висши джихадисти на Ал Кайда се дължи на факта, че Сирия става все по-важна за терористичната организация. Прелокацията най-вероятно предвещава ескалация на кървавото съперничество на групировката с "Ислямска държава", казаха западни официални източници.

Според тях на бойците е било казано да започнат създаването на алтернативна щабквартира в Сирия и да положат основите за евентуалното основаване на емирство чрез сирийския "филиал" на Ал Кайда, "Джебхат ан Нусра", за да се съревновава с "Ислямска държава", от която "Ан Нусра" се отцепи през 2013 г.

Това би била значителна промяна във възгледите на Ал Кайда и свързаните с нея организации, които смятаха, че не трябва да създават емирство или какъвто и да било друг вид официална суверенна държава, докато не преценят, че са налице необходимите условия за това на терен. Подобно образувание може да се окаже сериозна терористична заплаха за САЩ и Европа.

Бойци на Ал Кайда от години влизат и излизат от Сирия. Айман аз Зауахири, върховният ръководител на групировката в Пакистан, изпрати джихадистки главатари в подкрепа на "Ан Нусра" през 2013 г. Година по-късно той насочи към Сирия "Хорасан", клетка на Ал Каида, за която не се знае много и за която американските власти заявиха, че е замисляла нападения срещу Запада, припомня БТА.

Но установяването на по-трайно присъствие в Сирия ще даде на групировката безценна възможност, казаха западни анализатори. Ако Ал Кайда създаде държава в Сирия, това не само ще й даде възможност да нанася от по-близко удари по Европа, но и ще може да се облагодетелства от вербовъчната и логистична подкрепа на бойци от Ирак, Турция, Йордания и Ливан.

В началото на май Зауахири разпространи първото си аудиопослание от няколко месеца и изглеждаше, че то дава зелена светлина на Ал Кайда да използва "Ан Нусра" за създаването на емирство в Сирия.

Някои от главатарите на "Ан Нусра" обаче смятат, че моментът не е подходящ за такъв ход и затова фронтът още не е предприел тази стъпка.

Ал Каида и "Ислямска държава" имат една и съща крайна цел - да създадат ислямска държава, но тактиката им е различна, смятат сътрудникът на Института за близкоизточни изследвания Чарлз Листър и други изследователи. "

Ислямска държава" побърза да наложи строг едностранен контрол над териториите в Ирак и Сирия и обяви независимостта си. "Ан Нусра" старателно се опитваше да печели влияние в районите, които са под неин контрол, както и сред сирийските бунтовнически групировки, противопоставящи се на управлението на президента Башар Асад.

Американски представители казват, че "Ислямска държава" е засенчила Ал Кайда в глобалната джихадистка йерархия. Според наблюдателите Ал Кайда е загубила част от членовете си и те са минали на страната на нейния съперник, който е по-жесток и използва по-умело медиите.

"Ислямска държава" разполага с 19 000 - 25 000 бойци, разпределени горе-долу поравно между Ирак и Сирия, сочат анализи на американското разузнаване. "Ан Нусра" има от 5 до 10 хиляди бойци, всичките в Сирия. Евентуалното бъдещо емирство ще се различава от халифата на "Ислямска държава" по мащаба на амбициите си, включително по това, че емирството на "Ан Нусра" няма да претендира да е правителството за всички мюсюлмани по света.

Много от сирийските бунтовнически групировки, които се бият заедно с "Ан Нусра" срещу управлението на Асад, отхвърлят идеята за създаване на емирство, като се опасяват, че това ще разцепи още повече опозицията срещу сирийския президент.

"От религиозната гледна точка на Ал Кайда обявяването на държавата или емирството трябва да стане единствено тогава, когато тя ще е в състояние наистина да управлява", заяви Фирас Аби Али, един от главните аналитици в базираната в Лондон компания за оценка на риска "Ай Ейч Ес кънтри риск". "Ще бъде абсурдно Ал Кайда да обяви емирство, докато успоредно с него съществува халифат, който тя отхвърля.", смята още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

oт мен

преди 7 години

думата демокрация ако се разглежда граматически латиноезически е демон като д ееееееееееееемони,сатани крация е крах на всичко в дадената страна,общество или ситуация ето това ни натрапиха хаамериканските умни глави

27

Шушумушу

преди 7 години

Годзила срещу Биоланте!или пък Елиън vs. Предетър

26

Анонимен

преди 7 години

Писна ми от всички араби и техните кукловоди.Без тях Земята щеше да е едно прекрасно място за живот.

fallback