Снимка: Twitter
fallback

"Изнасилването на жените язиди беше част от плана на "Ислямска държава". Унищожите ли жените, унищожавате и културата", казва Хавеен, 22-годишна кюрдка, докато е вперила поглед в пътя.

Облечени в зелени военни униформи, Хавеен и приятелката ѝ Денис са на пост. Те са част от oтряд, принадлежащ към Силите за съпротивление на Синджар - Кюрдска гражданска отбранителна полиция. Отрядът, който действа в Кананшор - село, близо да планините Синджар, е съставен само от жени. Жените, повечето от които кюрдки или язиди, се сменят на ротационен принцип, пише британският "Индипендънт".

"Вече доста време се бия. Бях на фронта, но бях ранена от самоделно взривно устройство", обяснява Хавеен, като посочва белег до окото си.

Енергична и весела, Денис е дошла в отряда от Турция. 30-годишната жена споделя, че жените са се разположили в района, след като "Ислямска държава" е започнала набезите си през август 2014 година. Хиляди жени са били взети за заложници, след като ИД поема контрол над планините Синджар в северозападен Ирак, където живеят стотици хиляди язиди - малцинството, определено от ИД като неверници.

"След онова, което се случи на жените язиди, е важно да имаме изцяло женски отряди тук", смята Денис. Хиляди жени бяха отвлечени от ИД. По-възрастните жени, мъжете и децата са били убити. Онези, които не са успели да избягат, са убити и погребани в масови гробове.

Силите за съпротивление на Синджар e част от Отряда за народна самоотбрана, който даваше сериозен отпор на ИД. Те твърдят, че тренират жени от язидите, които да се бият срещу всички останали набези срещу земите им.

"Трябва да подкрепяме тези жени и да им помагаме да защитят себе си. ИД отвлича тези жени и децата им, защото искат да унищожат честта им. Ние помагаме да бъдат тренирани жените язиди да защитават себе и само така те ще могат да контролират собственото си бъдеще. Затова сме тук", казва Денис.

A фактът, че са жени, далеч не пречи на смелите жени. Те живеят в отделни общежития от мъжете и всички романтични забежки са строго забранени. "Живеем отделно, но това е единствената разлика", обяснява Хавеен. "На фронта всички сме еднакви!"
 
Базата на жените е обсипана със снимки на жени, които те идолизират, както и ярки, разноцветни килими. Общежитието им е дава стратегическо предимство - те ясно виждат всички коли, влизащи в населеното място.

Денис избухва в смях на въпроса как върви битката на жените с "Ислямска държава".

"Те са толкова изплашени от нас! Ако една от нас убие някой от тях, те не могат да отидат в рая. Забавно е за нас... Когато ги видим да идват, крещим от радост. Тогава те се превръщат в истински страхливци", обяснява Денис. Според ислямската идеология, която от ИД изповядват, ако джихадист бъде убит от жена, той не може да отиде в рая. Факт, от който жените очевидно се възползват.

"Харесва ми, че, ако ги убием, те губят своя рай. Не знам колко от тях съм убила", казва Хавеем и дръпва от цигарата си. "Не е достатъчно. Няма да съм доволна, докато не умрат до последния!"

В друго селце, различно от това на Денис и Хавеен, кюрдските войници обясняват как са си върнали контрола над селото преди две седмици.

"Чакахме в планините със седмици... Загубихме 15 войници, 14 мъже и една жена", обяснява млад бунтовник, който иска да бъде наричан Дилсан.

"Дойдох да разкарам "Ислямска държава" от тези земи", обяснява 18-годишната Розалин. "Дойдох заради жените на язидите. Видях как режеха главите им. Видях толкова много ужасни неща. Не искам да виждам повече обезглавявания и убийства!"

Розалин е била студентка по медицина. Въпреки това е изоставила ученето и е поела по пътя на войника. Тя е отскоро в отряда, пристигнала е едва преди няколко дни.

"Трябва да предпазим жените от тези животни. Мразя ги безкрайно, но не ме е страх! Когато влизаме в битка, ние пеем. Знаем, че те са страхливци", обяснява Розалин.

Денис, която е прекарала много по-голяма част от живота си като войник, обяснява, че защитата на язидите е просто една от стъпките за защита на правата на жените по целия свят.

"Вие и аз, ние сме свободни. Но сестрите ни по целият свят - те страдат. В Африка, в Азия, в Европа и Америка жените страдат. Борбата на нашите жени е за всички жени!", отсича Денис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

BRAVO

преди 8 години

TIAY JENI ME IZKEFIHA.DA JIVEYAT KURDITE I YAZIDITE.SMURT NA ISLYAMSKATA PUMIYA V SIRIA I IRAK.DANO DA NAPRAVYAT KURDSKA DURJAVA.

18

Кило банани

преди 8 години

"в Европа и Америка жените страдат"Хм... превода от язидски език да не би да го е правила Боряна Павлова?

17

РОССИЯ

преди 8 години

г-ха меркел кани бежанците а жените им въюват за тяхната свобода вместо да им помагат да се освободят от тези терористи .сащ и англия бомбиха ислямисти те а техните земи се разширяваха русия започна да бомби ислямистие разширяват се земите на сирия.много страно как коалицията са бомбили терористие.сега света вижда кое е против терористите.

fallback