Снимка: архив, Reuters

Хуманитарни конвои пътуват към четири града в Сирия, но правителството все още отказва доставянето на помощ за шест обсадени града и спира предоставянето на медицински грижи за нуждаещи се хора, заяви представител на ООН, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Ян Егеланд, който е съветник на специалния пратеник на ООН за Сирия, каза пред журналисти в Женева след заседание на работната група за хуманитарните въпроси по уреждането на сирийския конфликт, че се надява да бъде постигнат напредък за освобождаване на задържани хора, особено жени, деца и болни.

По думите му ООН е съгласувала доставки на хуманитарна помощ в 15 труднодостъпни района в Сирия, включително близо до Алепо и Хомс.

Той заяви, че в момента помощта пътува за градовете Фуа, Кефрая, Забадани и Мадая. Според него ООН планира да достави хуманитарна помощ за 1,1 милион души в Сирия.

Егеланд призова САЩ, Русия и други държави да окажат натиск върху враждуващите страни в сирийския конфликт.

Специалният представител на Великобритания за Сирия Гарет Бейли каза, че действащото от почти три седмици прекратяване на огъня "до голяма степен се спазва", след като вчера беше един от най-спокойните дни досега.

Той призова сирийският президент Башар Асад да бъде съден за престъпления против човечеството, включително масови убийства на затворници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase