Снимка: архив, Reuters

Палестински арестант навлезе в 89-ия ден на гладна стачка, която е най-продължителната в сравнение с подобни протести на други палестинци или на северноирландските затворници от ИРА през 1981 г. Това съобщиха активисти и лекари от "Хюман райтс уоч", предаде Асошиейтед прес.

Мохамед ал Кок от въоръжената ислямистка групировка "Хамас" е в болница под лекарско наблюдение, но отказва лечение, ако не бъде освободен. По-рано този месец един лекар обяви, че състоянието на арестанта е "крайно тежко" и че той едва говори и чува. Трийсет и три годишният Кок започна да гладува на 25 ноември м.г. в знак на протест срещу наложения му т.нар. административен арест.

Протестът му привлича вниманието към практиката на Израел да лишава от свобода стотици палестинци месеци наред без предявяване на обвинения или съдебен процес. Мярката административен арест се прилага срещу лица, заподозрени във въоръжени действия, без да се уточнява какви.

Николай Младенов, представител на ООН за Близкия изток, каза миналата седмица пред Съвета за сигурност, че е "сериозно обезпокоен" от състоянието на Мохамед ал Кок и настоя той да бъде освободен или да му бъдат предявени обвинения. По данни от декември в израелски арести се намират 584 души с наложен административни арест.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase