Снимка: архив, Reuters

Сирия няма друг избор освен победа във войната, заяви в Дамаск президентът Башар Асад, цитиран от агенция САНА, предаде ТАСС. Асад, който говори пред членовете на националния адвокатски профсъюз, предупреди, че за освобождаването на страната от терористите "предстои да се заплати висока цена".

По думите на Асад Западът е заговорил за прекратяване на огъня в Сирия, след като терористите са започнали да понасят съществени загуби и поражения.

Примирието не означава, че всяка от враждуващите страни трябва да спре да използва оръжия, заяви още сирийският президент, цитиран от Ройтерс. "Едно прекратяване на огъня означава на първо място да се попречи на терористите да укрепят своите позиции. Няма да бъде позволено движение на оръжия, военна техника или терористи, или укрепване на позициите", добави той в изказването си, предавано по сирийската телевизия.

Междувременно кюрдските сили превзеха важна крепост на сирийските бунтовници в провинция Алепо, съобщи Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Сирийските демократични сили - съюз от кюрдски и арабски бойци, превзеха тази вечер град Тал Рафат, контролиран досега от ислямистки бунтовници, уточни снощи неправителствената организация.

Градът беше превзет въпреки продължаващия турски артилерийски обстрел, целящ да спре настъплението на кюрдите, отбелязва агенцията.

Тази победа е пореден тежък удар за бунтовниците, които претърпяха няколко поражения от силите на режима, предприели мощна офанзива на 1 февруари с подкрепата на руската авиация. Бунтовниците са все още многобройни в Мареа, източно от Тал Рафат и в Азаз, на границата с Турция.

Сирийските демократични сили преди няколко дни успяха да превземат военното летище в Миниг след ожесточени боеве с ислямистки групи и други бунтовници, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase