Снимка: Reuters, архив
fallback

Общ преглед

Кралят на Йордания предупреди, че страната вече е достигнала "точка на кипене" заради огромният брой сирийски бежанци в страната и призова Запада да помогне, преди ситуацията да е излязла извън релси.

Йордания е домакин на повече от 600 000 сирийци, които са регистрирани като бежанци към ООН.

Йорданското правителство обаче твърди, че в страната има още милион нерегистрирани граждани от Сирия и изрази притеснения, че ще дойдат още.

Крал Абдула заяви, че потока от бежанци вреди на образователната му система, както и на здравеопазването и призова западните лидери да признаят огромната щета, която сирийският конфликт нанесе на неговите граждани.

Ал Заатари, един от най-големите лагери на Йордания, в момента приютява около 80 000 души. Появиха се снимки, направени от хеликоптер, прелетял над лагера, показващи хилядите палатки и временни домове, които се простират на километри в йорданската пустиня.

Йордания твърди, че изразходва една четвърт от бюджета на страната си, за грижа за бежанците. В интервю за BBC крал Абдула заяви: "Психиката на йорданците достигна точка на кипене".

"Не можете да ни откажете помощта си", обърна се той към международната общност.

Около Заатари предприемачеството процъфтява. В района на лагера има близо 3000 обекта - бръснари, фризьори, зарзаватчии, кафенета, доставка на пица, та дори сватбен бутик. Търговката улица даже е кръстена Шанз-Елизе.

Бежанците пазаруват в големи хранителни магазини с ваучери, които са хуманитарни помощи.

На ден се доставят около 15 тона хляб, 3,4 милиона литра вода, които се разпространяват чрез мрежа от товарни автомобили.

В Заатари пристигат от 50 до 100 бежанци на ден. Лагерът е открит през 2012 г. и първоначално е дом само за 100 семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 8 години

Една добре прицелена ракета и край с лагерите от подобен тип.

8

научи се

преди 8 години

До до 10 - На български е " бомбандира"не се казва " бомбандира" на български, казва се " бомбаРдира". Идва от "бомбарда" - старинно оръдие, предтеча на гаубицата.

7

до 10

преди 8 години

На български е " бомбандира"На руски - " бомби","бомбят"Ползвате руски думи и пропагандни клишетаНе коментирам кой е прав в случаяВойната е лоша работа

fallback