Снимка: архив Reuters
fallback

Иран няма нищо против американски компании да инвестират в икономиката му и да създадат смесени предприятия, заяви иранският президент Хасан Рохани в телевизионно интервю, в което призова за чужди инвестиции и диверсифициране на иранската икономика вместо съсредоточаване върху петрола, предаде Ройтерс.

"Ако компании от САЩ искат да инвестират в Иран, да създадат производство в Иран, ние нямаме проблем с това", увери Рохани, цитиран от БТА.

Той добави, че ще направи всичко възможно да осигури свободни и честни избори този месец. Изявлението му може да е предвестник за сблъсък с твърдолинейната върхушка, която забрани на голям брой кандидати да се явят на вота, отбелязва Ройтерс.

Във всички преговори за уреждане на кризата в Сирия Иран винаги изхожда от интересите на сирийския народ, заяви Рохани, цитиран от ТАСС. Сирия, както и всяка друга страна, има правото да съхрани своя суверенитет и териториална цялост, добави той.

Иран трябва да направи всичко възможно за успокояване на сегашното напрежение между Русия и Турция. "Ние имаме много добри отношения и с Русия, и с Турция. Много съжаляваме, че възникна криза в отношенията между тези две държави. Сега трябва да направим всичко възможно това напрежение да спадне. Продължаващо нагнетяване на ситуацията не е в интерес нито на едната, нито на другата страна", заяви иранският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

Иранците са абсолютни търговци.Даже , по -велики и от евреите.Затова --ТРИМАТА ВЛЪХВИ СА ОТИШЛИ ЗА РАЖДАНЕТО НА ХРИСТОС , СЪС ДАРОВЕ...!ЗАЩОТО СА ОТ ЕДИН ЧИШИТ!!!ИРАН----ЩЕ СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСИТЕ ...А ,НЕ..... "ВЕРНОСТТА КЪМ ПУТИН".....!ЕЙ ,ГО.....ЗАЛЯ СВЕТА С ПЕТРОЛ ЗА ДА ПЕЧЕЛИ !!КВО МУ ПУКА ЗА ПУТИН ----------ЧЕ ГУБИ ОТ ПАДАНЕТО НА ЦЕНИТЕ !!???!

11

До 24

преди 8 години

Остани си с руските филми за войната бе ахмак! Ще снимат тука я, нали и нашите артистичхляб трябва да ядат. Ушанките що не снимат тук, те доскоро Кирил и Методий не признаваха ахмаците, я сиктир !

10

кокоspa

преди 8 години

И да скачат руснаците даже на децата е ясно кой може да инвестира(има с какво).Големият ирански пазар е като лунапарк за фирмите от САЩ и ЕС.Франция и Германия вече се договориха принципно за строителството на над 20 завода.А за русите остава да гледат отстрани.... и да се молят петролът да тръгне нагоре........

fallback