Снимка: Twitter
fallback

Общ преглед

Кюрдските бойци от "Отряда за народна самоотбрана" наскоро предприеха масивна офанзива срещу "Ислямска държава" и твърдят, че са убили немалко от джихадистите.

Кюрдските бойци разказват, че имат шанс да спечелят битката срещу ИД, но имат нужда от оръжия и тренировки.

Въпреки липсата им на оборудване, те успяват да откъснат територии от екстремистката групировка. А скоро възнамеряват да предприемат още атаки, докато коалицията, водена от САЩ, извършва въздушни атаки.

Командирите на отряда разказват, че те споделят с коалицията важна информация, като например координати за местонахождението на джихадистите, така че въздушните атаки да бъдат още по-ефективни. А на място си проличава с пълна сила, че самопровъзгласеният халифат започва да се пропуква.

Екип на "Sky news" отива на място в Сирия. Така нареченият халифат дори не погребва мъртъвците си подобаващо - покрай пътя са изникнали съвсем плитки гробове. И то само, за да се спре разпространението на зарази и болести. Така изглежда "халифатът" в Северна Сирия.

Междувременно отпор дават кюрдите. Най-младият войник на фронтовата линия е 16-годишен. Най-старият, с който се среща екипът, е 18-годишен. Рустам Юди е и командир на своя отряд.

"Ние се бием със сърца, не само с оръжие, защото нямаме достатъчно оборудване. Но е мой дълг да защитя врага заради моя народ и моята земя", разказва той.

Отпечатъкът на ИД е труден за премахване. Не помага и хаосът, който остава след въздушните удари на коалицията. Екипът се натъква на останките от фабрика за бомби и други взривни устройства, ползвани за самоубийствени атентати.

Жестокостта обаче е оставила и по-дълбок отпечатък. Кюрдските войници са намерили тъмници под земята, където жени от малцинството на Язидите са били затваряни.

Вътре, по стените, е оставен дневник на мъчителния им затвор. Не се знае какво се е случило със затворничките. 

Но там, под земята в пустинята, стои отпечатъкът им. Те са рисували по стените, спомняйки си живота преди насилниците. Най-сърцераздирателна е "картинката" на къща с двор и дърво. 

Изоставеното от ИД в градовете пък разкрива някои детайли от живота под властта на "халифата". В сграда, която е служила за съд, са намерени брошури, които изискват фермерите, които отглеждат пшеница и ечемик да плащат Ислямски данък.

Сянката на тоталитарното управление на ИД е вдигната от този регион. Но джихадистите остават основна заплаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

хаха

преди 8 години

Колко сте уплашени всички, следователно не сте много умни. Страха и зобата затриват притежателя си, продължавайте все в този дух...

21

Пустиняк

преди 8 години

до 16. Aмерикaнците отдaвнa си сътрудничaт с кюрдите, кaкто се чете и в нескопосaно преведенaтa стaтия. Гермaнците също им достaвят оръжие. Естествено, че в моментa от Русия не можеш дa очaквaш никaквa помощ зa кюрдите, зaщото тя си пaзи близкоизточнaтa губерния с диктaторa Aсaд. Зaщото кюрдите, кaкто сегa сa притиснaти от ИД, тaкa десетилетия сa измъчвaни от Aсaд. Диктaторът им е също толковa омрaзен и те продължaвaт дa се бият и срещу неговите глaворези, които сa подкрепяни от рускaтa aвиaция.

20

Наблюдател

преди 8 години

Зад ИДИЛ стои Турция, която пък е протеже на САЩ. Това е и причината толкова дълго да просъществува де'факто тази абсолютно нескопосана престъпна организация. Турция това което най-вече я интересува е кюрдите да неправят държава. Защото тогава Близкоизточния пейзаж коренно ще се промени в тяхна вреда.Само в Турция те са около 20 милиона!

fallback