Снимка: архив Reuters

Съединените щати ще бъдат принудени да приемат твърди решения, ако Руската федерация и Иран продължат да подкрепят президента на Сирия Башар Асад, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че ако Русия и Иран позволят на Асад да провали процеса и не се извърши политически преход в Сирия, "то нашият избор на варианти ще бъде намален и ще ни се наложи да приемем някои твърди решения".

Кери подчерта, че САЩ не могат да позволят тази ситуация в Сирия да продължава. "Това представлява заплаха за сигурността на Съединените щати и всички европейски страни".

Той добави, че за Европа заплахата не е само от естеството на "това, което се случи в Париж", но и това, че "тази миграция може да промени европейската политика веднъж завинаги".

Американският държавен секретар изрази увереност, че "Русия разбира, а Иран започва да разбира", че президентът Башар Асад не може да остане на власт, пише БТА.

Кери съобщи вчера, че нов кръг от преговорите за уреждането на сирийския конфликт в рамките на виенския процес ще се състои този месец в Ню Йорк. Той каза, че сирийската опозиция вече е избрала участниците в делегацията за преговорите и е готова да седне на масата заедно с Русия и Иран.

"Целта на този преход е създаването на надеждно инклузивно правителство в продължение на шест месеца. Този процес ще включва също изработването на нова конституция и изборни механизми под международно наблюдение в продължение на 18 месеца", посочи още Кери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase