Снимка: архив Reuters
fallback

САЩ извършиха удар в Сирия, чиято мишена е бил джихадистът Мохамед Емуази, обезглавявал западни заложници, сред които хуманитарни работници и журналисти, предадоха световните агенции.

От Пентагонът не потвърждават дали наистина терористът, известен като Джон Джихадиста, е убит в удара, пише "Гардиън".

В становище на Пентагона се твърди, че силите на САЩ са извършили нападения в Ракка на 12 ноември, чиято цел е именно Емуази.  Според в. "Вашингтон пост" ударът срещу него е бил извършен от дрон срещу кола, в която се предполага, че той е пътувал.

Ако смъртта на Джон Джихадиста бъде потвърдена, това ще бъде значима стъпка в оглавяваната от САЩ международна коалиция, нанасяща удари срещу ИД в Ирак и Сирия от повече от година.

Джон Джихадиста стана символ на бруталността на ИД и беше един от най-търсените мъже в света. Неговото истинско име е Мохамед Емуази. Той е британски гражданин и компютърен програмист.

Той се появи в записи на ИД миналата година, в които се показваше убийството на американския журналист Джеймс Фоули и на колегата му Стивън Сотлоф, както и убийството на американския хуманитарен работник Питър Касиг.

Тримата бяха държани преди това дълго време в плен от ИД и Касиг дори прие исляма и се наричаше Абдул Рахман, преди да бъде екзекутиран от терористите, пише БТА.

Видеозаписите показваха и смъртта на британските хуманитарни работници Дейвид Хейнс и Алън Хенинг и на японския журналист Кенджи Гото, както и на други заложници.

В записите Емуази отправяше заплахи срещу Запада и неговите арабски съюзници, срещу лидерите на Великобритания и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Умна Тиква

преди 8 години

До Умна ТикваЗатова си измислиха Джихади Джон -,сега ще го преследват героично, докато не го терминират свръхтехнологично, без следа и свидетели, за да няма въпроси. А докато тонят Джихади Джон, други злодеи ще тормозят света на добрите - Путин, Ким Чен Ир, Виктор Орбан, Башар Асад... Идеята е един по един... Ако не им се обърне късмета с некой по-корав като Путин!

22

Умна Тиква

преди 8 години

Сами си ги създават, сами си се плащат с тях, сами си ги унищожават американците тези терористи! Нали са пристратени към сомиксите, нема как и в живота да не е пълно с лоши, които да бъдат убивани от непобедимите "добри"! Осама бин Ладен беше плашило десет годин - що народ - и военни, и журналисти, и политици щастливо се пенсионираха под неговата сянка, без някой да го е виждал на живо! После го убиха "по телевизията, по американски, но настана скука и суша за врагове!

21

коко

преди 8 години

До Анонимен25Личи си че никога не си напускал убития градец в които вегетираш.И никога няма да стъпиш в Лондон.И по-добре бегай към Сев.Корея

fallback