Снимка: архив, Reuters

Бивша военна база край международното летище на Багдад, в която са настанени ирански дисиденти, бе подложена късно снощи на масиран ракетен обстрел, при който са убити трима иракски войници. Иранските дисиденти твърдят, че най-малко 20 от техните хора са загинали при нападението, предаде Асошиейтед прес.

Иракската полиция съобщи, че срещу лагера Кемп Либърти са били изстреляни 16 ракети. В бившата американска база са настанени представители на иранската опозиционна организация Муджахидин халк (народни муджахидини на Иран - бел. ред.). Според иракската полиция има най-малко 16 ранени войници, а десетки ранени има и сред иранците.

Никой не е поел отговорност за нападението, посочва АП.

Полицейски източник каза, че ракетите са паднали достатъчно далече от летището, така че не са нарушили трафика.

В изявление на Муджахидин халк се посочва, че "заради тъмнината точният брой на загиналите и ранените още не е установен". Данните за жертвите сред иранците не могат да бъдат потвърдени от независими източници заради късния час на атаката и поради факта, че медиите нямат достъп до мястото, отбелязва Асошиейтед прес.

Съединените щати призоваха иракското правителство да увеличи сигурността в лагера на иранските дисиденти, се посочва в изявление на американския държавен секретар Джон Кери, предаде Ройтерс.

Кери призова иракските власти да открият извършителите на нападението и да им потърсят отговорност.

Ние се консултираме с правителството на Ирак, за да установим пълния размер на тази непровокирана атака, каза Кери.

Членовете на Муджахидин халк бяха приети в Ирак от Саддам Хюсеин през 80-те години по време на войната със съседен Иран.

Настоящото правителство на Ирак, ръководено от шиити, укрепи връзките си с Техеран и смята присъствието на муджахидините в страната за незаконно.

Групата редовно се оплаква от условията в изолирания им лагер и обвинява иракското правителство в липса на грижи и злоупотреби с човешките им права.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase