Снимка: архив Reuters
fallback

Германия изпрати по море в Катар четири бойни танка "Леопард-2" и три самоходни гаубици, които Доха потенциално може да използва в Йемен, съобщава днес в. "Зюддойче цайтунг", цитирана от ТАСС.

Вестникът отбелязва, че тъй като Катар участва във военно-въздушната операция на арабската коалиция в Йемен срещу шиитските бунтовници, страната може да използва германските бойни машини за въоръжаване на една от страните в конфликта в Йемен. Tози факт ще постави в трудно положение германското правителство и вице-канцлера и министър на икономиката Зигмар Габриел.

Според съобщения в медиите групировката "Ислямска държава" получава финансова помощ от Катар. Но емирът на Катар уверява канцлера Ангела Меркел, че страната му не оказва подкрепа на джихадистите.

В началото на 2013 г. германският концерн "Краус-Мафей Вегман" сключи договор с Катар за доставката на 62 танка "Леопард-2" и 24 самоходни артилерийски установки. Общата сума на сделката се оценява на 1,89 милиарда евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Йово

преди 8 години

''Катар четири бойни танка "Леопард-2" и три самоходни гаубици, които Доха потенциално може да използва в Йемен.'' Сега марионетката на САЩ, Катар не е ли агресор спрямо Йемен. ООН, НАТО, ЕС, САЩ къде сте?

12

рпг

преди 8 години

Бойците от йемен ще ги превърнат в димящ скраб, това са хора които знаят само да воюват, но го правят отлично, щом и самолетите на саудитите на ги уплашиха, та с некви танкове ли?

11

олееле

преди 8 години

ако това е вярно, това про-американско правителство съсипва всички в европа.

fallback