Снимка: Reuters, архив
fallback

Британски университети, включително най-старият, Оксфордският, отварят вратите си за учени, бягащи от сирийската война, очаквайки обмен на идеи, базирани на техните изследвания и опит, който ще бъде от полза и за двете страни, предаде Ройтерс.

Базираната в Лондон благотворителна организация Кара - Съвет за учени в риск (Council for At-risk Academics - Cara) се опитва да помогне на някои от тях да заминат.

Кара работи с някои от 38-те колежа на Оскфорд и над 100 други британски университети, за да устрои учени, бягащи от войната и търсещи нова работа, заяви за Ройтерс изпълнителният директор на организацията Стивън Уърдсуърт.

Около две трети от 140-те учени от Близкия изток, които търсят помощта на Кара в момента, са сирийци, а повечето от останалите са иракчани.

Новопристигналите молят да не бъдат разкривани имената им, за да защитят семействата си в родината, съобщи той.

Кара очаква учените, идващи във Великобритания, някога да се върнат у дома.
Те няма да са бежанци, а ще имат визи като гостуващи учени, като разходите се поделят между университета домакин и Кара.

Те ще могат да споделят преживяванията си със студентите по политически науки или човешки права и с колегите си, помагайки им да разберат по-добре сирийската криза, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

Прибират си бойците от ИДИЛ

4

Анонимен

преди 8 години

Не знам колко учени са онези хора от Близкия Изток, които избраха Англия.Като гледам обаче какви се мотаят в центъра на София около джамията и Женския пазар, питам се дали имат и основно образование?Нищо лично. Допускам, че и сред тях може би се срещат някои образовани хора. Сред недоучилите пък сигурно има не един и двама почтени. Но като цяло, гледката е отчайваща.Няма да пиша какви думи изричат софиянци по адрес на Кристалина и нейната идея за справяне с демографския проблем у нас.

3

Анонимен

преди 8 години

мислех да си пращам детето да следва в Англия

fallback