Снимка: архив, Reuters
fallback

Екстремистите от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак са отговорни за най-бруталното системно унищожаване на древни обекти от Втората световна война насам, заяви в интервю за Асошиейтед прес шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя даде интервюто по време на конференция в Йордания, часове след като екстремисти разрушиха манастир с антични основи в Централна Сирия.

Единственият възможен отговор на международната общност е да се опита да предотврати продажбата на плячкосаните артефакти и така да прекъсне притока на приходи за екстремистите, заяви Ирина Бокова, цитирана от БТА. Вчера очевидци разказаха, че екстремистите са разрушили с булдозери манастира Свети Елиан - важно място за поклонение - в който има гробница от 5 век. Само преди дни ИД обезглави 81-годишен учен, посветил живота си да бди над руините на Палмира, един от най-зрелищните археологически обекти в Сирия.

Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война, каза Бокова за кампанията на ИД срещу древни обекти. Мисля, че това е най-брутално системно унищожаване на световното наследство.

По думите й кадрите с археологически обекти под контрола на ИД в Сирия и Ирак свидетелстват за масово разкопаване и разграбване. Ако погледнете картите, снимките, сателитните фотографии, няма да разпознаете нито едно място, просто целите са в стотици изкопи, каза тя.

Светът не може да направи много, за да попречи на екстремистите да нанесат още вреди, продължи тя, но спирането на трафика на артефакти трябва да бъде приоритет.

Бокова даде интервюто часове след като ИД публикува в социалните мрежи снимки с булдозери, разрушаващи манастира Свети Елиан край град Карятейн в Централна Сирия, превзет в началото на август. Местен жител разказа, че екстремистите изравнили манастира със земята и взели църковните камбани. Той призова ООН да защити християните и християнските обекти.

Бокова подчерта, че умишленото целенасочено унищожаване на културното наследство на Сирия е достигнало небивали равнища и че кампанията на екстремистите показва идеология на омраза и изключване.

ИД тази седмица обезглави учения Халед ал Асаад и окачи тялото му на бесилка на централния площад в Палмира. Бокова каза за АП ,че според нея Ал Асаад е бил брутално убит, защото е отказал да разкрие къде властите са скрили съкровищата, извадени от Палмира преди завземането й от ИД. Тя не пожела да каже дали ЮНЕСКО знае къде са отнесени артефактите, като заяви само: "Надяваме се, че са на сигурно място".

Бокова си спомни за първата си визита в Палмира преди избухването на конфликта, когато Асаад я придружавал. Той ме запозна с тази прекрасна Венеция на пустинята, каза тя. Разхождахме се сред колонадите повече от километър.
Палмира общо взето е непокътната, но Бокова каза: Знаем, че унищожаването частично е започнало. "Драмата, трагедията е, че не знаем какво ще стане утри. Фактът, че д-р Асаад бе обвинен, задето пази място, където се практикува идолопоклонничество, показва, за съжаление, че това (унищожение) няма да спре", добави тя.

Тя е загрижена за повечето древни обекти в Сирия, където част от щетите са нанесени от боевете, например в замъка на кръстоносците Крак дьо Шевалие. Нищо не е в безопасност, каза тя. Археологически обекти в Северен Ирак също са засегнати тежко. Разрушенията там, като разрушаването на древни статуи с чук, е огромна трагедия за цялото човечество, каза тя.

По думите й международната общност увеличава усилията за спиране на търговията с плячкосани антики от Сирия и Ирак. Тя отбеляза, че Съветът за сигурност през февруари прие юридически обвързващи мерки за предотвратяване на трафика. Международни агенции, включително Интерпол, обменят информация, а ЮНЕСКО призова страните членки да затегнат законодателствата си.

Имаме отговори от над 30 страни и мога да ви уверя, че във всяка от тези страни има въведени нови мерки. Системата започва да работи, но предстои още дълъг път, добави Ирина Бокова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

bb

преди 8 години

Също,като вашата поостаряла партия !

39

Един

преди 8 години

Време е за последния кръстоносен поход.

38

Алекс

преди 8 години

Да не пропускаме комунистите след 1944-та! Госпожата трябва да е много наясно с това!

fallback